Društvo Simon Jenko Temnica praznovalo 110 let

Malo društev se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo. Ob praznovanju 110-letnice Društva Simon Jenko Temnica je bilo zato še kako slovesno.

Domače društvo     je navdušilo s skečem Sonja in Srečka na 
avtobusni postaji.  Foto: Alenka Ožbot
Domače društvo je navdušilo s skečem Sonja in Srečka na avtobusni postaji.  Foto: Alenka Ožbot

TEMNICA > “Člani društva smo le sprejeli poslanstvo, ki se je pričelo pred 110-imi leti. Sprejeli smo stoletno štafeto in naša naloga bo izpolnjena, če jo bomo predali naslednjim rodovom,” je na slovesnosti v “stari šoli” poudarila Srečka Ščuka, ki društvo vodi devet let. Ko je preštevala dogodke, ki so jih organizirali ali na njih sodelovali v zadnjih desetih letih, je prišla do števila 178.

Na praznovanju so se sprehodili skozi zgodovino društva, popestrili pa so ga pevski in glasbeni nastopi mladih talentov in zborov iz okolice. Domače društvo je navdušilo s skečem Sonja in Srečka na avtobusni postaji, ki je doživel že več kot 40 ponovitev. Predsednica je podelila priznanja štirim članicam s posebno vidno vlogo v društvu, kako pomembna je njegova vloga na vasi pa sta poudarila podžupan Stojan Cotič in Rudi Zevnik, predsednik Kulturnega društva Simon Jenko Šmonca Mavčiče, s katerim so domačini spletli trdne prijateljske vezi.

Društvo Simon Jenko je bilo ustanovljeno 24. oktobra 1905, na začetku se je imenovalo Bralno in pevsko društvo Jenko. Spodbujalo je narodno zavest, z Jenkovo pesmijo Naprej zastava slave so začeli vsak nastop in postala je njihova himna.

Društvo je doživljalo vzpone in padce, leta 2004 pa je na pobudo takratnega predsednika Jožeta Stepančiča in tajnika KS Temnica Darka Cotiča doživelo reorganizacijo in nov razcvet. Preimenovalo se je v Društvo Simon Jenko Temnica. Sestavlja ga pet sekcij - kulturna, izobraževalna in turistična ter sekcija za šport in aktiv žena, ki je na praznovanju pripravil bogato pogostitev. Letno organizirajo po pet kulturnih in športnih prireditev ter prav toliko delavnic oziroma drugih dogodkov. Letošnja visoka obletnica sovpada s 180. obletnico rojstva Simona Jenka.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano