Drugi največji praznik Brd (foto)

Vino, vino in še enkrat vino, ta konec tedna ljudi od blizu in daleč vleče v kraje, kjer ga pridelujejo. Goriška brda, jasno, niso nobena izjema.

Letos je bilo javno Martinovanje prvič na Neblem.   Foto: Ambrož Sardoč
Letos je bilo javno Martinovanje prvič na Neblem.  Foto: Ambrož Sardoč

BRDA > Poleg srečanj z različnimi jedmi ter mladim vinom in tistim zrelim v najbrž vseh gostiščih, kar jih premorejo, so v Brdih sinoči, ko je Martin iz mošta že naredil vin', ponudili tudi dve javni druženji te vrste s spremljajočima kulturnima programoma.

Martinovanje je drugi najbolj oblegan praznik v Brdih, takoj za praznikom češenj.

Kje drugje kot v Šmartnem, po svetniku poimenovanem, bi lahko pripravili tako prireditev, sploh odkar so uličice v obzidanem delu vasi pred nekaj leti ozaljšali in zagotovili nekaj dodatnih parkirnih prostorov za mnoge obiskovalce z vinom povezanih dogodkov. Dovolj jih glede na omejen razpoložljivi prostor niti ne more biti in pač bo ostalo tako, da bo nekajkrat na leto vrsta avtov, parkiranih ob glavni cesti, segala do Gonjač.

A tudi v športnem parku Čelo pri Neblem, kjer je bilo prvič Martinovaje, se je parkirišče izkazalo za premajhno, pri čemer so organizatorji zagotovili dodatne prostore. Že to je nakazovalo, da je spomladi ustanovljeno društvo Briške busklce (kresnice) s svojim drugim dobrodelnim dogodkom, ki ga je pripravilo v sodelovanju z mladinskima kluboma Neblo in Kamun, zadelo v polno. Denar so zbirali za bolnišnico v Šempetru, zaradi česar se je dogodka udeležila tudi direktorica Nataša Fikfak, po rodu iz zahodnih Brd, ter za sklad OŠ Dobrovo. Za ta namen so dali ves izkupiček, tako od prodaje vina, kot od dražb izdelkov, ki so jih iz zamaškov naredili šolarji, oziroma dveh posebnih steklenic vin Štorija.

Poleg tega so ponudili ustaljeni program z glasbo in seveda blagoslovom vina, ki se mu župan Franc Mužič ni mogel ogniti, kot se pred tem ni krstu vina v Šmartnem. Poleg je na obeh prizoriščih bila kraljica rebule Katja Erzetič, v Neblem pa tudi kraljica češenj Ana Bucik. Martinovanje v Šmartnem se nadaljuje danes, dopoldne so v tem sklopu pripravili tudi pohod. AS


Najbolj brano