Drobižki in prestižki

Drobižki in prestižki je letna razstava, ki so jo cerkljanske klekljarice društva Marjetica Cerkno v petek odprle v domačem muzeju. Po vzorcih sodobne risarke, Idrijčanke Irme Pervanja, so sklekljale 77 čipk, od drobižkov do vrhunskih umetnin in jih s pomočjo domiselnih oblikovalcev povezale v celovito pripoved o avtoričinem in svojem mojstrstvu.

Največji klekljani prestižki Marjetic so nastali po namenskih 
vzorcih Irme Pervanja. Foto: Saša Dragoš
Največji klekljani prestižki Marjetic so nastali po namenskih vzorcih Irme Pervanja. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Po lanski vrhunski letni razstavi klekljanih podob članov tukajšnje tradicionalne pustne laufarske družine je bila letos pred Marjeticami, 35 klekljaricami društva, težka naloga. A so znova zadele v črno. Dobesedno, z imenitno izdelanimi čipkami po vzorcih oblikovalke Irme Pervanja in z njihovo predstavitvijo na velikih črnih panojih.

“Izbrale smo dobro temo. Irma Pervanja je odlična risarka vzorcev. Lani smo se z izdelavo podob Laufarjev lotile težke in s figuraliko v čipki zelo negotove teme. Na srečo nam je uspelo. Letos smo klekljale za užitek,” je povedala mentorica Marjetic Stana Frelih.

Učiteljica klekljanja že leta botruje napredku tukajšnjih, izstopajoče pedantnih klekljaric in odličnim tematskim razstavam. “Smo skupina, ki diha, se uči in raste skupaj,” je dodala Frelihova.

Enotnega duha in užitka izdelki ne skrivajo. Vzorci Pervanjeve, ki prepletajo vse klekljarske tehnike, so sočasno spomenik ozkemu risu. Tistemu drobcenemu risu iz časa italijanske okupacije tukajšnjih krajev, ki je lani zakrivil, da idrijska čipka ni več slovenska oziroma so ji nedorečeno ob bok postavili slovensko čipko. A ta ris je šele po vojni povzdignila idrijska risarka vzorcev Zorka Rupnik (1905 - 1989), pri kateri se je v začetnih korakih navdihovala tudi Pervanjeva.

Postala je umetnica ozkega risa. Natančno izdelane čipke - od drobižkov do velikih abstraktnih podob - to potrjujejo. “Največje čipke za našo izvrstno klekljarico Mileno Kalan je Pervanjeva narisala posebej za razstavo. So čisti presežek - tako vzorci kot izdelava,” je povedala Frelihova.

Z upokojitvijo preranega leta 2006, ki jo je zakrivila kruta prometna nesreča v njeni mladosti, 23-letni ustvarjalni opus Pervanjeve ni utihnil. “Še vedno jo radi poiščemo, da nam svetuje in pomaga pri ustvarjanju vzorcev in predlaga neštete možne različice rešitev. S tem nastajajo sijoče znanilke novega obdobja, večne čipke. Klekljarice rade posegamo po Irminih vzorcih, saj je v njih razmerje med risbo, vzorcem in končno čipko idealno,” je povedala njena bivša sodelavka, učiteljica klekljanja Aleksandra Pelhan.

Zapuščina vzorcev Pervanjeve, predvsem pa novosti v njih, je mogočna. Zelo prav je, da so po njej posegle Marjetice. Na razstavi se do 2. septembra lahko tudi največji slovenski “poznavalci” čipk veliko naučijo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano