Drevje na Rožnem hribu bo padlo, da bo videti cerkev

Rožni hrib s cerkvijo in Kalvarijo, ena od najbolj značilnih vedut ob prihodu v Idrijo, je zaradi zaraščenosti z izjemo zime že dolgo skrita. Desetletje se že vlečejo neuresničene obljube, da jo bodo s sečnjo razkrili. Letos naj bi to tudi dejansko storili, obljubljajo na občini.

Pozimi je pogled na cerkev sv. Antona in kalvarijo nad njo prost. S sečnjo dreves  naj bi ga odstrli skozi vse leto, napovedujejo na občini.  Foto: Saša Dragoš
Pozimi je pogled na cerkev sv. Antona in kalvarijo nad njo prost. S sečnjo dreves naj bi ga odstrli skozi vse leto, napovedujejo na občini.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Pozimi sicer gol, čez leto pa gosto zaraščen Rožni hrib nad Idrijo že dolgo ne zasluži svojega imena. Ker drevje zakriva dva spomenika, cerkev svetega Antona in Kalvarijo, Idrijčani od vodstva občine že dolgo zahtevajo, naj poseka drevje in razkrije značilni stoletni kulturno zgodovinski in urbanistični dominanti nad mestom. Po desetletju neuresničenih obljub naj bi letos to končno naredili.

Odstrli bodo pas pod sv. Antonom

“Za sečnjo imamo pripravljeno skoraj vse. Sklenjeni so dogovori z vsemi 14 lastniki zemljišč na Rožnem hribu. Ker geološka analiza zahteva ohranjanje stabilnostnih razmer, bomo posekali le 25-metrski pas pod cerkvijo. S tem bomo omogočili pogled na sv. Antona tudi iz industrijske cone oziroma s tolminske strani prihoda v Idrijo. S te strani, kjer je hrib najbolj strm in zaraščen, dejansko že nekaj časa ni viden,” je zagotovil svetovalec uprave občine Gregor Koželj.

“Izvajalce za sečnjo bomo izbrali v prihodnjih dneh. Vedeti pa morate, da je delo v strmini in na slabih geoloških pogojih težek zalogaj. Ugoden čas za sečnjo je pred zimo, morda še sedaj ali v skrajnem primeru spomladi,” Koželj še ni upal napovedati, kdaj bodo z deli začeli.

Prihodnje leto 250. obletnica kalvarije

Rudarji, ki so v 17. stoletju na hrib na svojih hrbtih prinesli večino materiala za leta 1678 dograjeno in njihovemu varuhu pred nesrečami sv. Antonu Padovanskemu posvečeno cerkev, žal niso pustili “navodil”, kako so pred stoletji obvladali hrib brez mehanizacije.

S podobnimi prizadevanji so slabo stoletje pozneje (leta 1766) zgradili še kalvarijo s 13 postajami križevega pota in večjo kapelo nad njimi.

250. obletnica spomenika vliva optimizem članu sveta občine Janku Skrtu, ki je v minulih mandatih v svojem in v imenu krajanov postavil več deset svetniških pobud za ureditev razmer na Rožnem hribu. ”Zaupam županu Bojanu Severju, da bo tokrat občina obljubo držala. Morda gozdarji z deli še ne bodo začeli spomladi, a končati jih morajo do jubileja za nas pomembnega spomenika. Torej do začetka leta 2016 in tak je tudi dogovor,” je optimističen Skrt.

Kapelo so zaščitili

Cerkev čaka jubilej obnovljena. Potem ko so jo s popotresnim denarjem statično utrdili, je domača župnija botrovala še prenovi notranjosti in ureditvi zunanjosti. Obnove je potrebna tudi kalvarija. Po povojnem opustošenju, so jo sicer leta 1979 obnovili, a poslikave Tomaža Perka so komajda še vidne. “Večkrat smo se že pogovarjali o nujnosti obnove. A ta je za župnijo prevelik zalogaj. Smo pa zaščitili kapelo, ki je bila prej pogosto predmet pustošenja vandalov,” je povedal Skrt.

Ker se ob letu ob kalvariji obeta več prireditev, bo na njih morda padla tudi odločitev za obnovo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano