Za Ruse je bil Kanin predrag

Dražba za premoženje družbe ATC Kanin v stečaju, ki je potekala danes v Ljubljani, ni bila uspešna. Upraviteljica Nataša Gibičar je namreč odstopila od dražbe, ko se je cena znižala na 1,14 milijona evrov in edini dražitelj Ilev Inženiring te cene ni sprejel.

Predstavnica Ilev Inženiringa je  pojasnila, da je družba resen interesent za nakup, da pa mora biti cena realna, ker  bo veliko stroškov že samo z zamenjavo žičniških naprav Foto: Rok Stopar
Predstavnica Ilev Inženiringa je pojasnila, da je družba resen interesent za nakup, da pa mora biti cena realna, ker bo veliko stroškov že samo z zamenjavo žičniških naprav Foto: Rok Stopar

LJUBLJANA > Upraviteljica Nataša Gibičar je povedala, da mora za nadaljnje znižanje dobiti nov sklep sodišča.

Zastopnica Ilev Inženiringa, odvetnica Carmen Dobnik, je dejala, da je družba, ki je v lasti Rusov Evgenija Karitonova in Ilje Čibirkova, resen interesent, da pa mora biti cena realna.

“Smo resni kupci, ker potrebujemo zemljišča, ki so del tega kompleksa. Žičniških naprav tudi če ne bi bilo, ampak so nujno zlo, ki ga moramo kupiti. Jih bo pa treba popolnoma obnoviti oziroma celo odstraniti, kar pomeni dodaten strošek, in namestiti nove. Interes investitorjev je narediti moderen turistično-smučarski center,” je po dražbi povedala Dobnikova.

Najeli bodo sodnega cenilca

Z delom pri projektu bodo nadaljevali, naredili podrobnejšo oceno stroškov in najeli tudi svojega sodnega cenilca. “Stečajno upraviteljico smo opozarjali na to, da je cenitev nerealno visoka. Zadnja zima je naredila svoje in to, kar je bilo že prej slabo, še poslabšala,” je povedala Dobnikova. “Vsekakor nadaljujemo in verjamemo, da bomo do konca leta lahko zadevo rešili,” je napovedala.

Ruski vlagatelji so v Slovenijo prišli z namenom oživitve smučarskega centra, za projekt ustanovili tudi omenjeno družbo. Dobnikarjeva je ocenila, da se je dražba zgodila prehitro, saj da je bilo v tako kratkem času nemogoče narediti cenitve in tehnične preglede naprav. Ocenjuje, da bodo tehnični pregled lahko opravili v poldrugem mesecu, vzporedno pa pripravljajo tudi ekonomske analize.

Banka Hypo, ki ima terjatev zavarovano s premoženjem, ki je bilo danes naprodaj, ima po mnenju Dobnikove interes, da se s premoženjem nekaj zgodi. “Dejstvo je, da so njihove stvari neprodajljive komurkoli drugemu. Premoženje bo kupil ta, ki je najemnik,” je dejala in dodala, da so pričakovanja Hypa glede cene visoka, da pa verjame, da bodo zbližali stališča.

Na naslednji dražbi več dražiteljev?

Upraviteljica Gibičarjeva je dejala, da tako drastično nižanje cene - izklicna cena se je na dražbi z 1,98 milijona evrov znižala na 1,14 milijona evrov - vsaj na prvi javni dražbi ni upravičeno. “Morda bo na naslednji dražbi, ko bo izklicna cena nižja, prisotnih več dražiteljev,” je dejala.

Za nakup premoženja je bilo po njenih besedah več interesentov, tako iz Slovenije kot iz tujine. Razlogov, zakaj se niso dražbe udeležili, ni mogla navesti, dejala pa je, da ji ni znano, da bi bila med njimi morebitna previsoka cena.

Ob dejstvu, da so bile naprave v zadnji zimi še dodatno poškodovane, je sklicala dražbo z zniževanjem izklicne cene, “očitno pa spodnja meja kupnine ni tako nizka, kot je pričakoval današnji dražitelj”. Zadnja izklicna cena je bila nižja od ocenjene likvidacijske vrednosti, ki znaša 1,2 milijona evrov. Znižanje za 800.000 evrov v prvem koraku je po njenih besedah “konkretno znižanje” in za nadaljnje znižanje bi, kot je dejala, potrebovala nov sklep sodišča.

Germovšek: Interes pomeni priložnost velikega “keša”

Župan Bovca Siniša Germovšek je povedal, da so naprave v zelo slabem stanju in bi bilo treba za njihov ponoven zagon vložiti ogromno denarja, zato je po njegovem mnenju vrednost “bližje ničli kot milijonom”. “Razumeti je interesente, da so pripravljeni plačati realno ceno, ne pa visokih zneskov za neuporabne naprave, ki bodo nato breme,” je dodal.

Župan ni presenečen, da prava dražba ni uspela, ni pa pričakoval, da bo cena ostala na tako visoki ravni. “Če ne bo realnosti vseh deležnikov in če ne bodo razumeli, da interes pomeni priložnost velikega 'keša', iz Kanina še dolgo ne bo nič,” je ocenil.

Menil je, da vplačilo varščine potrjuje resnost investitorjev in da so nekateri dvomi pretirani. “Njihov pristop je takšen, kot mora biti do tako zahtevnega projekta - profesionalen, natančen, ničesar se ne prepušča naključju,” je dejal. Veseli ga, da interesenti ostajajo v igri, nepotrebna pa se mu zdi izguba časa.

Ruski interesenti so sicer v začetku tedna z bovško občino podpisali pogodbo o najemu nepremičnin na Kaninu, kjer so urejene smučarske proge. To je bil za ruske vlagatelje glavni pogoj za sodelovanje na dražbi.

Občina Bovec je pred leti družbi ATC Kanin, ki je v stečaju, dala ta zemljišča v brezplačni najem, pogodba zanj je bila podpisana do leta 2020. Vendar zaradi spremenjene slovenske zakonodaje tak najem ni več mogoč, zato so potencialni investitorji zaprosili za najem zemljišč pod ugodnimi pogoji.

STA


Najbolj brano