Dovolj dela za regijske vodnike?

Če že obstajajo nacionalni turistični vodniki, ki lahko obiskovalce vodijo kjerkoli po Sloveniji in v tujini, za občasna dela v svoji občini pa so na voljo lokalni, zakaj so potrebni še regijski, ki jih bo za severno Primorsko šolala fakulteta Turistica? V turističnih pisarnah trdijo, da je ideja nadvse dobrodošla, v agenciji Avrigo, denimo, pa menijo, da jim ne bodo koristili, če ne bodo vpisani v register GZS.

V ajdovskem TIC se nadejajo, da bodo dobili nov profil 
vodnikov, ki bo poznal vse kotičke Vipavske doline, seveda 
tudi tiste, kjer se ponujajo dobrote.  Foto: Alenka Tratnik
V ajdovskem TIC se nadejajo, da bodo dobili nov profil vodnikov, ki bo poznal vse kotičke Vipavske doline, seveda tudi tiste, kjer se ponujajo dobrote.  Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA >V RRA severne Primorske, ki vodi regionalno destinacijsko organizacijo Smaragdna dežela, še danes zbirajo prijave za usposabljanje regijskih turističnih vodnikov. Tisti, ki bodo po dveh tednih tečaja in izdelavi seminarske naloge uspešno opravili izpit, bodo dobili dovoljenje za strokovno vodenje obiskovalcev na severnem Primorskem (13 občin) po vnaprej določenem programu. Šolanje, zaupano fakulteti Turistica, zagotovo bo, saj RRA že ima minimalno potrebno število prijav, vseeno pa je bil odziv manjši od pričakovanega.

Za lokalne vodnike

In kaj bodo novi vodniki opravljali takšnega, česar zdaj že ne morejo tisti, ki imajo nacionalno licenco in so vpisani v register GZS ter smejo dejavnost opravljati po vsej Sloveniji in v tujini? V bistvu ničesar. Vendar, kot razlaga nekdanji vodja LTO Sotočje Janko Humar, je ideja nastala zaradi lokalnih, občinskih vodnikov, ki smejo to delo, navadno za dodaten zaslužek, opravljati zgolj v matični občini.

Da bi bilo dobro imeti še regijske vodnike, so si namreč omislili pred leti v Tolminu, ko je Humar še vodil LTO Sotočje in je slednja upravljala Smaragdno pot. “Šlo je za pobudo, ki zapolnjuje praznino v naši ureditvi, vrzel med lokalnim in nacionalnim vodnikom,” je povedal Humar. Prvenstveno so želeli ljudem z lokalno licenco omogočiti vodenje na širšem območju. “Dejansko je to smiselno, saj skoraj nihče ne pride k nam na izlet le v eno občino. V tem kontekstu je nastala naša pobuda, nismo pa imeli nobenih večjih ambicij,” razlaga Humar.

TIC-em bo lažje

Pridružujejo se mu tudi v ajdovskem TIC, kjer pravijo, da bodo regijski vodniki lahko dobili posel, na primer, s skupinami na izletih v Vipavski dolini in širše. Tem bi zdaj morali zagotoviti več občinskih vodnikov, saj celotna dolina seže na ozemlje treh občin, ali pa “spremljevalca” z nacionalno licenco, kot v takšni primerih naredijo v sosednjem novogoriškem TIC, pravi njegova vodja in obenem sekretarka Turistične zveze Nova Gorica Dejana Baša.

V ajdovskem centru se nadejajo, da se bodo za regijske vodnike usposabljali zlasti zdajšnji lokalni. “Ker ti poznajo vsak kotiček,” so povedali, a tudi zato, ker dvomijo, da bi nacionalne zanimalo delo v manj razpoznavni Vipavski dolini. Da bo tečaj pritegnil tudi slednje, pa verjame Baša, ker gre konec koncev za izpopolnjevanje znanja: “Kot če bi poznavanje slovnice nekega tujega jezika nadgradili s poznavanjem književnosti.”

Baša meni, da je napovedana nova vloga v turizmu dobrodošla zlasti zaradi dvojega: “Dobili bomo kvalitetno izobražene vodnike, ki bodo predstavljali Smaragdno deželo, severno Primorsko. Hkrati bodo TIC povezani med sabo in bodo dobili dostop do seznama vseh vodnikov, kar jim bo olajšalo delo.” Zdaj smejo namreč v posameznem centru priti le do podatkov za svojo občino.

Vezani na listo GZS

Vilijem Remih iz Avrigo Toursa pa razlaga, da jim regijski vodniki ne bodo prišli prav, če ne bodo vpisani v register GZS. “Vsaka skupina, za katero se organizira kaj več kot le prevoz, mora imeti vodnika. Ti pa so za nas le tisti, ki so vpisani v register GZS,” pojasnjuje. Gre za vodnike z nacionalno licenco, ki so hkrati lahko tudi lokalni, a nikakor ne le to.

Avrigu, ki prvenstveno pripravlja potovanja drugam, ne na severno Primorsko, zgolj lokalni vodniki nič ne služijo in tudi regionalni ne bodo, ker ne bodo na seznamu GZS. Po tem pa agencija za posamezna potovanja išče vedno tiste, ki določeno območje najbolj poznajo, dodaja Remih. Zato ni nujno niti to, da je vodnik za Štajersko Štajerc, recimo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano