Domačini so zadovoljni

Delavci idrijskega Zidgrada so v ozkih ulicah Vipavskega Križa na veliko zadovoljstvo domačinov v polnem zagonu pri celoviti okoljski prenovi tega srednjeveškega mesteca.

Kriške gase so trenutno gradbišče, a domačini so z izvajalcem zadovoljni.  Foto: Alenka Tratnik
Kriške gase so trenutno gradbišče, a domačini so z izvajalcem zadovoljni.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ > Odpadne vode iz večine hiš še tečejo po starem, v jaške in po kanalih iz naselja navzdol. S celovito okoljsko prenovo pa bodo v naselju zgradili 900 metrov fekalne in 600 metrov meteorne kanalizacije. Odpadne vode bodo po novem zbirnem kanalu speljali v čistilno napravo v zaselku pod Vipavskim Križem, nanjo bodo priključili še Plače in Male Žablje. S skoraj dva milijona evrov vredno naložbo bodo obnovili tudi vodovodno omrežje in razsvetljavo, vgradili električno in telekomunikacijsko omrežje in uredili javne površine.

Projektantka Nada Gomilšek Curk se je odločila, da bodo ulice Vipavskega Križa po končanih gradbenih posegih tlakovali s kamnitimi ploščami v beli in črni barvi, saj želi tudi skozi kamen in tlake predstaviti dediščino kraja. Različni kamni različnih velikosti, struktur in barv bodo kombinirani z betoni v različnih strukturah in barvah, dopolnjeni s talnimi lučmi. Zasnova predvideva še osvetlitev ključnih točk in križišč v naselju.

Kot pojasnjuje Peter Kete iz občinske uprave, dela tečejo po zastavljanjem časovnem načrtu. Delavci idrijskega Zidgrada v teh dneh vgrajujejo komunalne vode v jugozahodnem delu Vipavskega Križa, gradijo čistilno napravo in povezovalni kanal do nje, prihodnji teden pa naj bi predvidoma začeli vgrajevati kabelske vode za optično omrežje. Prenovo naj bi končali jeseni. Čeprav živijo sredi gradbišča, je med domačini slišati le pohvale do gradbene ekipe in izvedbe del. Domačini so prepričani, da jim bo naložba omogočila višjo kakovost življenja, urejen kraj pa bo prijaznejši tudi do obiskovalcev.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano