Domači folkloristi v finale v Beograd

Srbsko kulturno društvo Sloga je v soboto v Slovenskem narodnem gledališču gostilo 15. festival folklornih skupin. Najboljših sedem se jih bo v Beogradu potegovalo za naslov evropskega prvaka. Med njimi je tudi novogoriško društvo.

Barvite noše ter dinamični ritmi in plesi  so bili  v novogoriškem gledališču 
prava paša za oči in ušesa.  Foto: Leo Caharija
Barvite noše ter dinamični ritmi in plesi so bili v novogoriškem gledališču prava paša za oči in ušesa.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Srbsko kulturno društvo Sloga Nova Gorica je prav v letošnjem jubilejnem letu, ko praznuje dvajseto obletnico ustanovitve, gostilo 15. festival folklornih skupin. Zveza srbskih kulturnih društev Slovenije ga je prvič organizirala zunaj Ljubljane, odslej ga bodo organizirali povsod tam, kjer imajo društva močne kulturne sekcije. In novogoriško društvo ima kar dve skupini, ki združuje 40 skupno članov: mlajšo, ki nastopa tri, in starejšo, ki deluje že devet let. Obe pogosto nastopata po Sloveniji in v tujini. Lani so bili, na primer, na tekmovanju srbske diaspore v Banjaluki izvrstni drugi. “Sodelovanje SKD Sloga z institucijami v Novi Gorici je zelo dobro in lahko služi za zgled ostalim srbskim društvom in lokalnim skupnostim, kjer naša društva uresničujejo svoje programe in projekte,” je povedal delegat društva Sloga v Zvezi srbskih društev Slovenije Ilija Janković.

Na odru novogoriškega SNG se je v soboto zvečer mlada novogoriška folklorna skupina pomerila z osmimi drugimi iz vse Slovenije - Kranja, Radovljice, Ljubljane, Maribora in Kočevja (kot gostje so nastopili folkloristi iz italijanske Vicenze), ki so z ljudskimi glasbo, pesmimi in plesom skušali prepričati strokovno žirijo. V igri je bilo namreč več kot le prijeten večer: sedem najboljših se bo namreč 23. maja v Beogradu med 45 ekipami iz vse Evrope potegovalo za naslov evropskega prvaka v srbski folklori. Kakovost je znova dokazala tudi novogoriška folklorna skupina, ki si je prislužila finale v srbski prestolnici. “S tekmovanjem folklornih skupin zveze še naprej ohranjamo našo kulturo in jo prenašamo na mlajše generacije ter ustvarjamo dodatno kulturno vrednost lokalnim skupnostim in domicilni državi, v kateri živimo, jo pomagamo izgrajevati in jo imamo radi. Kultura je bila in bo ostala most povezovanja in sodelovanja ne le med društvi, ampak tudi med državami in ljudstvi,” pa je poudaril predsednik zveze Nikola Todorović.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano