Doma je seveda najlepše

V Občini Miren-Kostanjevica so pripravili brezplačne vodene oglede glavnih domačih znamenitosti in jih povezali z lokalno ponudbo. Začeli so v Temnici in raziskovali ostaline prve svetovne vojne, nadaljevali bodo v Mirnu in zaključili na Cerju.

Vodnika sta pohodnike popeljala skozi zanimive jamske 
rove. Foto: Ožbej Černe
Vodnika sta pohodnike popeljala skozi zanimive jamske rove. Foto: Ožbej Černe

TEMNICA > Glavni cilj turneje tematsko vodenih turističnih ogledov z naslovom Povsod je lepo, doma je najlepše je, da domačini in obiskovalci iz drugih krajev spoznajo, kakšne zanimivosti in dobrote ponuja občina. V ta namen so povezali poznavalce zgodovine in zanimivosti, lokalne ponudnike in društva.

Začeli so v soboto v Temnici, od koder so se odpravili po poti, ki se večinoma navezuje na dogajanje med prvo svetovno vojno. Voden ogled po Krasu so na pobudo občine izpeljali Športno kulturno društvo Farjovca, društvo Škrla iz Lipe in Jamarski klub Temnica. Pri Krompirjevi jami so pripravili polurno jamsko predstavo, v kateri je uniformiran avstro-ogrski vojak plezal proti izhodu jame, medtem ko so se na steni ob strelskih zvokih vrtele fotografije iz obdobja vojne. Pot jih je vodila proti ostanku nekdanjega nasipa železnice med Novelom in Temnico, kjer je župnik Dominik Bizjak iz Vojščice postavil fotografsko razstavo o starem vlaku in železnici ter jo predstavil skupaj z lokalnimi vodniki.

Po prečkanju kraške vasice Novelo so se ustavili v Klobasji jami, v bližini pa jih je čakala še tretja od jam, ki so bile včasih preurejene za vojaške potrebe, Lojzetova jama. Ob poti na izhodišče so poskusili domače zeliščne likerje, čaje in prigrizke, v Temnici pa jih je čakalo presenečenje - zvoki harmonike in trobente, lokalni ponudniki, pogostitev, predstavitev plezanja jamarjev JK Temnica in mini kviz z vprašanji na temo pohoda in nagradami. “Vreme, prekrasen razgled in dobra družba. Obiskovalci so bili tudi iz Ajdovščine, Vipave, Kobarida in tudi s Ptuja. Vsi so bili zelo navdušeni,” je prvi tematsko voden ogled povzela občinska višja svetovalka za gospodarstvo in turizem Nevenka Vuk. Naslednja bosta 22. aprila v Mirnu in 14. maja na Cerju. V Mirnu si bodo med drugim ogledali muzej Spomni se name, galerijo umetnika Oskarja Kogoja, Čevljarski muzej in Mirenski grad.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano