Dom je na voljo že 40 let

Z razstavo izbranih fotografij o življenju v Domu upokojencev Nova Gorica, ki bodo še ves dan na ogled na Bevkovem trgu, se je davi začelo praznovanje 40. obletnice zavoda.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Na trgu v jedru mesta so razstavljeni nekateri od kopice posnetkov o življenju stanovalcev obeh enot Doma upokojencev Nova Gorica, osrednje in tiste v Podsabotinu, ter uporabnikov dnevnega centra v Mirnu in storitev pomoči na domu. Po besedah direktorja ustanove Bojana Stanteta so dela nastalapred kratkim, ko jih je v okviru posebnega projekta naredila skupina fotografov, kasneje ji bodo odnesli do poslopij centralne enote doma na Gregorčičevi ulici, kjer bodo trajno na ogledu.

Z razstavo in s tem, ko so ob fotografijah uro do dve posedeli nekateri od stanovalcev novogoriškega zavoda, se je začelo praznovanje njegove 40. obletnice. Nadaljevalo se bo danes ob 16. uri v prostorih na Gregorčičevi, ko se bodo počastili vse tiste varovance, ki so dočakali sto let. V 40 letih jih je bilo 19, prvi leta 1999, najvišjo starost je v zavodu dočakala Katarina Marinič, ki je umrla malo pred 111. rojstnim dnevom in bi ga, če bi še bila med nami, praznovala prav danes. Ta čas pa so v domu štirje stoletniki.

Jutri bodo starostniki sodelovali pri Glasbeni okupaciji Nove Gorice ob 20. obletnici GD Nova, obletnico zavoda pa bodo v prihodnjih tednih obeležil še z večerom opazovanja zvezd, družabno olimpiado, s sprehodom ob dnevu Alzheimerjeve bolezni. In vrhunec praznovanja bo 28. septembra ob 16. uri v osrednji enoti doma, ko bo slavnost Vsi stari smo enkrat “bli” mladi. AS


Najbolj brano