Dolžniki se še ne javljajo

K projektu odpisovanja dolgov, ki ga je ministrstvo za delo začelo izvajati avgusta, se je na severnem Primorskem priključilo sedem občin in dve javni podjetji. Za zdaj pa je prošenj za odpis komaj kaj, potrjujejo v občinah. Ker pa imajo prosilci čas do konca oktobra, se bo število vlog zagotovo povečalo.

Čeprav je dolžnikov tudi na severnem Primorskem kar precej, 
na občinah in javnih podjetjih pravijo, da ni navala prošenj za 
odpis dolgov.   Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Čeprav je dolžnikov tudi na severnem Primorskem kar precej, na občinah in javnih podjetjih pravijo, da ni navala prošenj za odpis dolgov.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

SEVERNA PRIMORSKA > V novogoriški občini je odpis dolgov mogoč v šolah in vrtcih, saj se javna podjetja v lasti občine projektu niso pridružila. Kot nam je povedala načelnica oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida, je dolgov, ki bi jih lahko odpisali, za približno 40.000 evrov. Čeprav projekt traja že od začetka avgusta, pa so doslej prejeli le štiri vloge za odpis - po eno za Vrtec Nova Gorica in OŠ Solkan, dve pa za OŠ Milojke Štrukelj. V Novi Gorici še niso oblikovali podrobnih kriterijev za odpis. “Dogovarjamo se z ostalimi mestnimi občinami in se bomo skušali poenotiti, da bodo kriteriji približno enaki, da bodo občani posameznih občin v enakopravnem položaju,” pojasnjuje Saksidova.

Le peščica vlog

V občini Ajdovščina, ki je med prvimi podpisala sporazum, je potencialnih dolgov, ki bi jih lahko odpustili, za približno 26.600 evrov. “To je ocenjena višina pri vseh navedenih subjektih, koliko bo dejansko upravičenih vlog, pa je težko oceniti,” pravi Edo Pelicon, na občini zadolžen za odnose z javnostmi.

Otroški vrtec Ajdovščina, v katerega štejejo tudi otroke iz vipavske občine, ima 15 potencialnih dolžnikov, doslej pa so prejeli dve vlogi. Tudi za odpis dolgov po šolah za zdaj ni bilo veliko vlog - v OŠ Dobravlje, kjer bi enajstim dolžnikom lahko potencialno odpisali skupno 920 evrov, šola še ni prejela nobene vloge, v OŠ Danila Lokarja (možen odpis do 840 evrov) so dobili dve vlogi, v OŠ Otlica pa eno.

Kot je pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti Katarina Ambrožič, je treba pri vlogah še preveriti, če izpolnjujejo zakonske pogoje. Koliko občanov bo oddalo vlogo, težko ocenjuje, do izteka roka pa jih pričakuje še nekaj. Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina 30 upravičencev skupno dolguje 10.000 evrov, gre pa za običajne mesečne obveznosti in izdatke gospodinjstev, pravi direktor Egon Stopar. “Doslej smo prejeli šest vlog. Prav velikega navala ali zanimanja ni, verjetno pa se mora informacija še razširiti med ljudmi,” meni.

Težave rešujejo sproti

Tudi v Idriji je podobno. “Velikega odziva doslej ni bilo,” potrjuje svetovalka za gospodarske dejavnosti na idrijski občini Karmen Makuc. Prejeli so le pet vlog za odpis, od tega eno na OŠ Idrija, dve na OŠ Črni vrh in dve na Komunali Idrija. In čemu pripisuje relativno malo vlog? “Temu, da se je sproti, v sodelovanju z vsemi institucijami, skušalo rešiti težave, da se te niso nakopičile,” meni Makučeva. Podobno kot v drugih občinah so dolgove, ko ni šlo drugače, tudi že odpisovali, na primer stanovalcem v neprofitnih stanovanjih.

Da navala ni, nam je potrdila tudi Matejka Maver Pregelj z Občine Kanal, kjer je možen odpis dolgov do OŠ Deskle in Kanal, vrtca in režijskega obrata. “Ljudje pokličejo, se zanimajo, za zdaj pa smo na občini prejeli le eno vlogo za režijski obrat. S šolami in vrtcem smo se dogovorili, da podatke sporočijo, ko se bo iztekel rok za vloge,” je povedala. Na podlagi števila vlog in skupnega zneska se bodo na občini odločali, koliko dolgov bodo odpisali.

Dolgujejo “gostje”

Tudi občina Šempeter-Vrtojba je minuli ponedeljek stopila ob bok občinam, ki bodo odpisale dolgove. To bodo storili za OŠ Ivana Roba, v okviru katere deluje tudi vrtec. “Nekaj podatkov smo že dobili. Treba je določiti, do kakšne višine jih bo šola lahko odpisala,” je dejal župan Milan Turk. To bodo predvidoma na oktobrski seji občinskega sveta potrjevali svetniki. Dolgov se je nabralo za približno 7800 evrov, od tega so prebivalci občine Šempeter-Vrtojba šoli dolžni približno 800 evrov, kar 7000 evrov pa ji dolgujejo občani drugih občin, je še povedal župan.

V projekt odpisa dolgov sta vključeni tudi občini VIpava in Renče-Vogrsko, v kratkem pa bo vanj vstopila Občina Miren-Kostanjevica, je napovedal njen župan Mauricij Humar.

MITJA MARUSSIG, ALENKA TRATNIK


Najbolj brano