Dolgo so čakali, a jo zdaj imajo

V teh dneh je v novozgrajeni Osnovni šoli Danila Lokarja živahno. Učencev sicer še ni, so pa tam delavci in odpravljajo pomanjkljivosti, ki jih je pokazal tehnični pregled, da bi šola čim prej dobila uporabno dovoljenje. Odprli jo bodo na predvečer začetka šolskega leta.

Šola je zgrajena, delavci pa opravljajo zadnja dela pred  odprtjem.
Šola je zgrajena, delavci pa opravljajo zadnja dela pred odprtjem. 

AJDOVŠČINA > Učenci in učitelji na novo stavbo čakajo že dolgo in tudi nestrpno. Kar sedem let je namreč trajalo od objave javnega natečaja za izbiro najprimernejše arhitekturno urbanistične rešitve do končne izgradnje šole.

Vmes se je dogajalo marsikaj, od stečaja Primorja, ki je bil sprva izbrani gradbinec, do stečaja Begrada, ki ga je nasledil kot izvajalec, in nato izbire Kolektorja Kolinga, pa odločitev, da je smiselno šolo še nadzidati, ker bi sicer že ob odprtju imela premalo prostora za vse učence.

Po vseh peripetijah je v zadnjem poldrugem letu vendarle vse steklo, kot mora, in šola je zdaj skoraj pripravljena na sprejem učencev. Tehnični pregled so že opravili, ker pa so pri njem našli nekaj pomanjkljivosti, jih zdaj delavci v notranjosti objekta odpravljajo. Gradbinci obenem še prometno urejajo ulico, kar pa ni povezano z gradnjo šole.

Uporabnih dovoljenj bodo morali pridobiti kar enajst, za vsak del infrastrukture (vodovod, kanalizacija, zunanja ureditev ...) posebej. “Doslej jih je pridobljenih šest, še pet jih manjka, seveda se dela na tem, da bo do dneva D vse urejeno,” pojasnjuje Edvard Pelicon z uprave ajdovske občine. Novo šolo bodo slavnostno odprli 31. avgusta ob 18. uri, na predvečer prvega šolskega dne.

Šola je stala 6,1 milijona evrov, od tega je oprema v njej vredna 523.000 evrov. Občina je zagotovila 3,3 milijona, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pa 2,84 milijona evrov. “Doslej je MIZŠ nakazal 1,22 milijona evrov, leta 2017 jih bo 800.000, leta 2018 pa še 820.000 evrov,” navaja Pelicon.

V 5000 kvadratnih metrih nove šole je 27 velikih učilnic, šest manjših, 13 kabinetov, večnamenski prostor, knjižnica in multimedija, kuhinja, zobozdravstvena ambulanta ... Z nadhodom je povezana s športnim centrom, kjer poteka pouk telesne vzgoje. V novo šolsko leto bo stopilo 562 učencev v 26 oddelkih in še dvema s prilagojenim programom.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano