Dolga vrsta radovednih

Letošnji Festival znanosti, posvečen temi Moč vode, je še enkrat dokazal, da si novogoriško občinstvo želi vsebin, ki na privlačen in zanimiv način odkrivajo naravoslovna in tehnična čudesa. Največ zanimanja je pritegnil planetarij.

 Tako rastejo bodoči znanstveniki ...

 Foto: Vesna Humar
Tako rastejo bodoči znanstveniki ...  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > “V planetariju, kjer sta bila temi seveda vesolje in Osončje, a s posebnim poudarkom na vodi v vesolju, smo že v petek dopoldne gostili veliko skupin iz osnovnih in srednjih šol. Popoldne, ko smo planetarij odprli za javnost, pa se je na trgu nabrala vrsta 150, 200 ljudi, zato smo predavanja nekoliko skrajšali in jih v treh urah izvedli kar 14,” je v imenu organizatorjev festivala povedala direktorica Mladinskega centra Lara Brun.

Dober je bil tudi odziv na predavanja, posvečena vodi, stojnice na Bevkovem trgu in demonstracijo Teslove brezžične elektrike, s katero so odprli razstavo o Nikoli Tesli. Ta bo v e-hiši na ogled do konca septembra.

“Naredili smo korak naprej. Odzvale so še številne raziskovalne in izobraževalne ustanove iz Slovenije in zamejstva. Zelo dobro sodelujemo z novogoriško univerzo,” našteva Brunova, ki si želi, da bi festival pomagal okrepiti zanimanje za tehniko in naravoslovje. Naslednje leto bo novogoriški znanstveni festival najverjetneje posvečen energiji. “Malo tudi zato, ker nam, tako meni, kot naši e-hišnici in e-hišniku energije nikoli ne zmanjka,” se nasmehne Brunova. VH


Najbolj brano