Dokument je, vizijo pa bo treba še poiskati

Ajdovska občina je v drugo razgrnila dopolnjeni osnutek občinskega prostorskega načrta. Dodatnih pobud za spremembo namembnosti kmetijskih v stavbna zemljišča ne bodo upoštevali. V dokumentu sicer ohranjajo več kot 1100 hektarjev stavbnih zemljišč, 139 hektarjev stavbnih pa želijo na pobudo občanov spremeniti v kmetijska. Ministrstva še niso povedala svojega mnenja.

Občina Ajdovščina poziva občane k aktivni razpravi o dopolnjenem osnutka OPN.  Foto: Edo Pelicon
Občina Ajdovščina poziva občane k aktivni razpravi o dopolnjenem osnutka OPN.  Foto: Edo Pelicon

AJDOVŠČINA >Tokratna javna razgrnitev dopolnjenega osnutka OPN je že druga v zadnjem letu, saj želijo v novi občinski politiki znova pretehtati rešitve, k razmisleku pa znova vabijo tudi občane. Želja in interesov je namreč veliko, a dosedanji poskusi občine, da bi dobrim 1100 hektarjem stavbnih zemljišč, med katerimi je še veliko nepozidanih, dodala še približno 100 hektarjev novih, pri pristojnih ministrstvih in službah niso naleteli na odobravanje. Kot je ajdovskim svetnikom pojasnil predstavnik izdelovalca dokumenta Saša Della Valle, bodo tudi v aktualnem osnutku potrebni kompromisi.

Zlasti pri želeni širitvi stavbnih zemljišč na kmetijska, pa tudi pri posegih na druga varovana območja in območja, ki jih urejajo državni prostorski načrti. Nekaj popravkov so vanj že vnesli po lanski javni razgrnitvi, ko so občani posredovali približno 190 pripomb. Na občini so jih pregledali in presodili, katere je mogoče vključiti in katere ne. “Pobude za dodatne spremembe v stavbna zemljišča smo v tej fazi zavrnili. Upoštevali smo manjše uskladitve znotraj obstoječe namenske rabe in pobude za izločitev iz stavbnega zemljišča, če je šlo za rob poselitvenega območja,” pojasnjuje vodja oddelka za okolje in prostor Irena Raspor in dodaja, da so se za ponovno razgrnitev odločili tudi zato ker še vedno čakajo na potrditev okoljskega poročila.

Občina je v dokumentu skladno z zakonodajo predvidela novo kategorizacijo naselij, manjše širitve obrtnih con, krepitev obstoječega cestnega omrežja, velikih razvojnih premikov pa dokument ne prinaša. Na to je v razpravi še posebej ostro opozoril svetnik Aleksander Lemut: “To je razvojna katastrofa. V tem OPN ni nič 'uau'. Pristajamo, da smo zakotje, da nimamo nobenih idej.” Lemut je pri tem izpostavil nekdanje ideje policentričnega razvoja občine, tudi načrte za razvoj Sela kot drugega najmočnejšega središča v občini ali gradnjo prometne povezave Adrialpika, česar pa novi dokument ne predvideva. Tudi župan Tadej Beočanin se je strinjal, da si morajo postaviti jasno vizijo, kaj želijo. Pri tem je poudaril celovit in smiseln razvoj občine, pri čemer pa vsaki individualni želji ne bo mogoče ustreči. Javna obravnava dopolnjenega osnutka OPN bo v sredo, 1. julija, ob 16. uri.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano