Dodatni redar bi prišel še kako prav

Redarji medobčinske uprave Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Vipava so imeli lani največ dela z nadzorom parkiranja. Prekrškarje so večinoma opozarjali, saj so jih oglobili “le” 354. Ker so redarji le trije za štiri občine, od katerih je ena dokaj oddaljena, vodja uprave Tadej Mori meni, da bi morali zaposliti še enega.

V Vipavi so zadovoljni, da so dobili redarja. Ker pa se je obseg dela za štiri občine povečal, vodja medobčinske uprave Tadej Mori (skrajno levo) meni, da bi potrebovali še enega.  Foto: Alenka Tratnik
V Vipavi so zadovoljni, da so dobili redarja. Ker pa se je obseg dela za štiri občine povečal, vodja medobčinske uprave Tadej Mori (skrajno levo) meni, da bi potrebovali še enega.  Foto: Alenka Tratnik

GORIŠKA > Redarji in inšpektorji običajno med občani niso najbolj priljubljeni, a to ne drži za vipavski primer. Večina jih delo medobčinske uprave občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Vipava pohvali. Tudi na občini se strinjajo, da se je stanje v zadnjih dveh letih izboljšalo. Zadovoljni so, da jih učinkovita redarska služba stane relativno malo. V medobčinski upravi je trenutno šest zaposlenih. Vodja, ki je hkrati inšpektor, inšpektor za ceste, komunalne in druge zadeve, trije redarji in svetovalka.

Kot pojasnjuje vodja medobčinske uprave Tadej Mori, bi jim prišel dodaten redar zelo prav, zlasti poleti. Povečali bi prisotnost v posamezni občini, laže bi se posvetili reševanju problematičnih področij, na primer zbiranju in ločevanju odpadkov. Tudi na Vipavskem, saj redarji opažajo, da veliko občanov še vedno ne ločuje pravilno odpadkov, še se pojavljajo črna odlagališča, problem so tudi zapuščena vozila na javnih površinah. Slednje so, na primer, v občini Šempeter-Vrtojba v zadnjem času nekoliko zajezili.

Po podatkih medobčinske uprave prednjačijo prekrški s področja mirujočega prometa, zlasti zaradi nepravilnega parkiranja. Največ plačilnih nalogov so izdali v občinah Šempeter-Vrtojba (214) in Vipava (121). Kot poudarja Mori, skušajo stanje izboljšati predvsem s preventivnimi ukrepi. “Če se pojavi problem, se poskušamo z ljudmi najprej pogovoriti. Ne gre nam za to, da bi z globami polnili proračun. Pogovor in opozorilo pogosto bolj zaležeta kot globe. Te pridejo na vrsto, ko se kršitve ponavljajo in kršitelji ne upoštevajo predpisov in opozoril,” dodaja.

Medtem ko so v Vipavi zadovoljni, da so se vključili v medobčinsko upravo, v Šempetru nekateri menijo, da je stanje zdaj slabše. Število redarjev in inšpektorjev je enako kot prej, ker pa se redarji vozijo še v Vipavo, so manj prisotni v ostalih treh občinah. “Prisotnost je v določenih obdobjih manjša, ker moramo iti še v občine Miren-Kostanjevica, Vipava in Renče-Vogrsko. Če bi imeli tri redarje samo za Šempeter in Vrtojbo, bi bilo veliko bolje,” je v Šempetru potrdil Mori. Bi pa to občino tudi bistveno več stalo.

Ne glede na to je Mori že ob vstopu Vipavcev v skupno upravo pred dvema letoma predlagal zaposlitev dodatnega redarja. In tudi zdaj meni, da bi bilo to potrebno. Šempetrski župan Milan Turk na pomisleke, da je zdaj stanje slabše, ker so v skupno upravo sprejeli Vipavce, odgovarja: “To smo naredili zaradi stroškov.” Ker jih polovica država povrne, bi se jim kljub temu zaposlitev še enega redarja še vedno splačala. “Če ocenjujemo, da je potrebno več aktivnosti s strani redarjev, bi morali še koga zaposliti,” pritrjuje Turk. Za zdaj pa tega predloga, ki ga morajo potrditi vse štiri občine, še ni na dnevnem redu.

ALENKA TRATNIK, MITJA MARUSSIG


Najbolj brano