Dobrosrčnost jih je povezala

Skupina osmih deklet in fantov, ki jih povezuje dobrosrčnost, je s pomočjo mnogih mladih pred kratkim uspešno izpeljala dobrodelno akcijo z zbiranjem pomoči za ljudi v stiski in denarja, s katerim bi vsaj desetim otrokom omogočili letovanje na morju. Pripravljajo še več akcij.

Ljudje so  veliko darovali v akciji DobroSočnost.  Foto: Neva Blazetič
Ljudje so veliko darovali v akciji DobroSočnost.  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > Akcijo zbiranja življenjskih potrebščin je izpeljala skupina osmih samoorganiziranih mladih, pri organizaciji pa jim je pomagalo še najmanj 35 prijateljev.

“Na šestih večjih stojnicah od Tolmina do Bovca smo zbrali res veliko potrebščin, s kombiji pa smo darovano pobirali tudi v Breginjskem kotu in na Šentviški planoti. To je bila letos prva v nizu dobrodelnih akcij. Z naslednjimi bomo zbirali predvsem denar za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin,” pripoveduje Jernej Cvek iz druščine DobroSočnost.

Otroci bodo šli na morje

Kot pravi, so poleg potrebščin ljudje darovali tudi 750 evrov. S to vsoto so na dobri poti do cilja 2000 evrov za letovanje desetih otrok. “Če bomo zbrali več, bo skupaj s tolminskimi taborniki šlo na morje še več otrok,” se nadeja Cvek.

Vse je že pripravljeno za prireditev Dobrosočno sožitje zvokov 8. maja pod večer v Glasbeni šoli. Gre za tradicionalno prireditev Sožitje zvokov, ki ji bodo letos dodali še “dobroSočni” pridih z zbiranjem denarja za letovanje otrok iz socialno šibkih družin. Predstavili se bodo Musica Viva, Planinska roža Kobarid in Canto Ergo Sum. Dogodek pa bodo zaokrožili z ogledom filma pod zvezdami v atriju šole. Naslednji dan se obeta Dobrošportnost na Brajdi z igrami brez meja in otroškimi delavnicami. V Glasbeni šoli bo isti dan od 10. do 12. ure potekala Dobrozvočnost s koncertom mladih glasbenikov. Zaključno prireditev načrtujejo 16. maja s pogovorom z znano osebnostjo iz dobrodelnosti in koncertom v Bugattiju.

Širijo veselje in pomagajo

“Z našimi dogodki želimo širiti vesele in radožive misli, ob tem pa pomagati ljudem v stiski,” pravi skupina mladih iz Tolmina in okolice.

Ideja o DobroSočosti je nastala pred poldrugim letom v času približevanja božično novoletnih praznikov. “Bližajoči se prazniki so nas navdahnili z željo, da bi jih polepšali tudi tistim, ki se v vsakodnevnem življenju srečujejo s takšnimi in drugačnimi stiskami,“ se spominjajo. Z veliko vnemo so se lotili priprav in izpeljave. Čeprav se je ideja dopolnjevala in nadgrajevala sproti, je dosegla nepričakovano velik in pozitiven odziv med ljudmi. “To nas je razveselilo in nam vlilo motivacijo. V štirih zaporednih vikendih smo tudi takrat zbrali ogromno količino življenjskih potrebščin, ki jih je center za socialno delo iz Tolmina zapakiral v pakete in jih razdelil med ogrožene družine po celotnem Posočju. Preostanek smo predali humanitarnim organizacijam Rdeči križ in Karitas,” se spominja Cvek. Na podoben način so se organizirali tokrat, centru so zaupali tudi izbor otok, ki bodo šli na letovanje.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano