Dobrodošle legende

Tradicionalne prireditve Športnega društva Sonček so že vrsto let priložnost za druženje košarkarskih legend, ki so pisale zgodovino igre pod obroči. Tako je bilo tudi pretekli vikend na Goriškem.

Nikola Plećaš (levo) je polnil koš v dresih zagrebške Lokomotive in jugoslovanske reprezentance. Tokrat mu je asistiral Dražen Grbac. Foto: Aleš Sorta
Nikola Plećaš (levo) je polnil koš v dresih zagrebške Lokomotive in jugoslovanske reprezentance. Tokrat mu je asistiral Dražen Grbac. Foto: Aleš Sorta

GORIŠKA > Sončkov dan je z 18. izvedbo postal polnoleten. V vseh teh letih se je nabralo veliko dogodivščin, zgodb in anekdot, o katerih bo predsednik Športnega društva Sonček Miran Franko z armado nepogrešljivih sodelavcev lahko čez čas spisal zanimivo knjigo. Še bistveno več bi jih športne legende z območja nekdanje Jugoslavije, ki se vedno rade vračajo na največji košarkarski festival za nadebudneže v okolici. Pri tem seveda ne zamudijo priložnosti za sproščeno kram-ljanje v prijetni družbi.

Imena, kot so Ivo Daneu, Bogdan Tanjević, Petar Skansi, Damir Šolman, Nikola Plećaš in Sončkov “novinec” Zoran Slavnić, športnim in še posebej košarkarskim zanesenjakom povedo vse. Starejši ljubitelji igre pod koši so občudovali njihove akcije, nič manj privlačna pa nista njihovo ustno izročilo oziroma pogled na zlato obdobje jugoslovanske košarke.

Pod taktirko preverjenih vodičev Taseta Lazovskega in Dražena Grbca so tudi letos spoznavali okuse in znamenitosti Goriške. Sobotni zbor so imeli v solkanskem hotelu Sabotin, večer pa so zaokrožili v Dornberku, na kmetiji Slavček in Pr'profesorjevih, kjer jih je gostil nekdanji košarkar Nove Gorice Tadej Pavlica.

V nedeljo so obiskali prizorišča Sončkovega dne in se družili z otroci ob kosilu iz kuhinje Šolskega centra Nova Gorica. Slednja je pripravila tudi pogostitev na zaključnem srečanju s prostovoljci društva v Kajakaškem centru v Solkanu.

ASO


Najbolj brano