Dobro za podjetje, a slabo za Eda center

Prodaja Eda centra, ki se je začela konec avgusta, je začasno ustavljena. Tako je odločilo ustavno sodišče, ki še razsoja, ali lahko banke hipotekarne upnice prodajajo premoženje za 70 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnin. To je slabo za Eda center, a dobro za Euroinvest, meni njegov direktor Radoš Pavlovič.

Zaradi ustavitve prodaje polprazen  Eda center še kar nekaj časa ne bo dobil novih lastnikov in posledično tudi ne novih vsebin Foto: Leo Caharija
Zaradi ustavitve prodaje polprazen Eda center še kar nekaj časa ne bo dobil novih lastnikov in posledično tudi ne novih vsebin Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Več kot 9000 kvadratnih metrov pisarniških in dobrih 8000 kvadratnih metrov trgovsko-storitvenih površin, 407 parkirnih mest in 17 stanovanj v Eda centru je bilo naprodaj od 19. avgusta. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je namreč objavila javno vabilo k zavezujočemu dajanju ponudb za še nezaseden del poslovno-stanovanjskega objekta s pripadajočim zemljiščem v centru Nove Gorice. Izhodiščna cena je bila 14,8 milijona evrov, kar predstavlja 70 odstotkov ocenjene vrednosti.

A zdaj je prodaja ustavljena oziroma zamrznjena. DUTB namreč Eda center prodaja po zakonu o finančnih zavarovanjih, ki bankam hipotekarnim upnicam omogoča notarsko prodajo nepremičnin pod hipoteko po izhodiščnih prodajnih cenah v višini 70 odstotkov ocenjene vrednosti. Temu pa se je z ustavno presojo uprla družba Kolosej, katere kompleks Kolosej v ljubljanskem BTC na isti način prodaja NLB. Prepričani so namreč, da banka nepremičnine prodaja prepoceni, s čimer bodo oškodovani upniki.

Ustavno sodišče sicer o zadevi še ni odločilo, a je do odločitve zamrznilo prodajo. Kar pomeni, da se vse tovrstne nepremičnine, tudi Eda center, zdaj ne smejo prodajati na tak način. Eda center je sicer zgradila družba Euroinvest, do katere je imela Nova KBM za dobrih 22 milijonov evrov terjatev, ki so jih prenesli na DUTB oziroma slabo banko.

“Pričakoval sem, da bo Eda center v kratkem prišel do pravega lastnika, očitno pa se bo ta rok prodaje podaljšal. Ustavno sodišče je očitno presodilo, da je postopek odprodaje na tak način sporen,” preobrat komentira direktor Euroinvesta Radoš Pavlovič. “Z vidika Eda centra je slabo, da se je odprodaja ustavila, ker tako ne bo prišel do pravega lastnika v kratkem času,” se strinja, da bo zaradi tega 14-nadstropna stolpnica sredi Nove Gorice še dlje časa polprazna. “Z vidika Euroinvesta oziroma dolžnikov in upnikov, pa je ustavitev te odprodaje dobrodošla, saj je očitno nekaj narobe, sicer ustavno sodišče ne bi ustavilo tega postopka. Vrednosti teh nepremičnin so podvrednotene. Ni težko izračunati, da je po postavljeni izklicni ceni kvadratni meter v Eda centru v povprečju vreden 700 evrov. To je proizvodna cena. Mislim, da bi morala biti cena najmanj dvakrat višja,” še pravi Pavlovič.

MITJA MARUSSIG,

NACE NOVAK


Najbolj brano