Dobili so veliko, ciljajo na več

Posoški razvojni center je v minulem finančnem obdobju z dvema milijonoma evrov v okviru lokalne akcijske skupine - LAS - za razvoj vasi s pomočjo evropskega programa LEADER uresničil 54 individualnih in skupnih regijskih projektov in dodobra razgibal podeželje. Občini Cerkno in Idrija sta bili udeleženi v polovici projektov. Kljub dobrim rezultatom se je Idrija za prihajajoče finančno obdobje povezala z občino Logatec.

S pomočjo  LAS rojen praznik idrijskih žlikrofov, je ena najbolje obiskanih prireditev v Idriji Foto: Saša Dragoš
S pomočjo LAS rojen praznik idrijskih žlikrofov, je ena najbolje obiskanih prireditev v Idriji Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > V Sloveniji deluje 33 skupin LAS za uresničevanje projektov s štirih področij razvoja podeželja s pomočjo evropskega programa LEADER in države. Občini Idrija in Cerkno, ki sta bili v minulem obdobju vključeni v LAS, ki ga upravlja Posoški razvojni center (PRC), sta si za obdobje do leta 2020 prizadevali dobiti svojega. Ko nista uspeli, je občina Idrija nove partnerje poiskala v sosednji, notranjski občini Logatec.

Idrija hoče več, Cerkno je zadovoljno z manj

Idrija, ki je v minulem obdobju iz različnih evropskih skladov počrpala preko 17 milijonov evrov oziroma znesek v višini skoraj dveh svojih proračunov, velja za eno najuspešnejših v Sloveniji na tem področju. Cerkno na drugi strani pa je s poldrugim milijonom evrov (točnega podatka nam v upravi občine niso znali navesti) manj uspešno. Ker je prav s pomočjo posoškega LAS (v njem ni občin Ajdovščina in Vipava) uresničila 17 projektov, je s tem zadovoljna. Zato je vodstvo občine podprlo nadaljnje sodelovanje s PRC. Sklep o tem je svet občine sicer sprejel s preglasovanjem, saj so imeli pred seboj tudi predlog, da se v samostojen, nov LAS povežejo skupaj z Idrijo in Logatcem in domačo upravljavko, razvojno agencijo ICRA. Želeno oblikovanje LAS zgolj z občino Idrija pa je bilo poprej zavrnjeno s strani države.

Tudi v občini Idrija se nad pospeševanjem podeželja v okviru posoškega LAS ne morejo pritoževati. Udeleženi so bili v večini skupnih projektov za razvoj novih produktov in večanje ponudbe podeželja, za njihovo promocijo, v izobraževanjih in v vrsti individualnih projektov, v katerih so društva krepila identiteto in dediščino svojih krajev.

Posoški LAS je iz programa LEADER 13 skupnim projektom v obdobju 2007- 2013 namenil 513.000 evrov, 41 individualnim pa 1,1 milijona evrov. Za slednje sta Idrija in Cerkno dobila 390.000 evrov. To, kot priznavajo v Idriji, je precej. Sočasno pa so, navajeni na veliko, prepričani, da bodo v prihodnji perspektivi iztržili še več.

So posredi tudi zamere?

Odhod Idrije je presenetil tudi zato, ker je župan občine Bojan Sever tega na svetu občine pospremil z razlago, da je med partnerji za uspešno delo nujna zadostna mera zaupanja. “Med seboj se morajo spoštovati, kar v minulem obdobju, kljub številnim opozorilom, nismo uspeli doseči .V prihodnjem obdobju bo dobršen del denarja namenjen društvom in ljudem na podeželju, ki bodo znali ustvariti nova delovna mesta. Mi taka društva in ljudi imamo. Zlasti projekti na črnovrški planoti, obnova nedokončane železnice iz prve svetovne vojne za turistični namen, nas povezujejo z Logatcem,” je odhod razložil Sever.

Almira Pirih, direktorica PRC, je prepričana, da ne gre ne za zamere ne za nezaupanje. “Župan Sever je na sestanku z župani res zagovarjal prehod na oblikovanje večjih projektov in višjo stopnjo povezovanja med partnerji. To razumem, a je treba vedeti, da smo v prvem obdobju izvajali tako majhne kot večje povezovalne projekte. Oboji so bili za naša območja potrebni in koristni. Manjši nosilci so se morali naučiti pripravljati in izvajati projekte. Na tej osnovi bomo lahko šli v večje,” pravi Pirihova ob zagotovilu, da bo PRC zagotovo tudi v bodoče deloval povezovalno. “Če kdo želi na svoje, mu zaželim vse dobro. Tako tudi občini Idrija in njenim prebivalcem,” je zaključila.

Podobnega mnenja je Jožica Lazar, direktorica ICRA, ki naj bi povedla bodoči LAS. “Prav gotovo ne gre za zamere. Z uresničenimi projekti, zlasti z razvojem domačih produktov pod znamko GRAPE, razvojem naših kmečkih tržnic, s številnimi programi društev in na novo vzpostavljenimi prireditvami, denimo praznikom idrijskih žlikrofov, smo zelo zadovoljni. Župan je ob odhodu v nov LAS lepo razložil, da preprosto vidimo več priložnosti in skupnih interesov z Logatcem,” je povedala.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano