Dobili so tudi nove prijatelje

Na tolminski Poletni šoli slovenščine je bilo letos 54 otrok in mladostnikov s slovenskimi koreninami, ki so prišli iz štirinajstih držav. Dva tedna so spoznavali slovenščino in našo kulturo.

Samuel Zambetakis Foto: Alenka Ožbot
Samuel Zambetakis Foto: Alenka Ožbot

> Samuel Zambetakis, 11 let, Velika Britanija: “Mama je Slovenka, oče pol Kenijec in pol Grk, živimo pa v Angliji. Mama me doma uči slovensko, tako da ta jezik kar dobro razumem. Slovenščina je sicer precej težka. V poletni šoli slovenščine sem najbolj užival na raftingu. Pridobil sem prijatelje iz Kanade, Makedonije in Anglije, s katerimi bom ostal v stiku. Vsako leto obiščem Slovenijo in dežela je res lepa.”

* Stefan Andjelković, 11 let, Srbija: “Moja babica je iz Slovenije in malo sem že znal slovensko. Ta jezik se namreč učim tudi v Srbiji, da se bom lahko sporazumeval s sorodniki. V poletni šoli sem se veliko naučil, najbolj pa sem se zabaval, ko smo v prostem času igrali nogomet. Pridobil sem prijatelje iz Anglije, Makedonije, Rusije in Bosne in Hercegovine. Rad bi še kdaj prišel v tako šolo.”

> Ivana Vasilevska, 15 let, Makedonija: “V Sloveniji sem prvič. Babica je od tukaj, iz Ljubljane, jaz pa od rojstva živim v Makedoniji. Brat študira v Sloveniji in ker bi rada tudi sama šolanje nadaljevala tukaj, želim dobro spoznati slovenski jezik. V poletni šoli sem najbolj uživala na izletih ob Soči in na morju ter v igranju odbojke, košarke in nogometa. Dobila sem nove prijateljice iz Češke, Srbije in Slovenije. Zagotovo si bomo dopisovale prek facebooka.”

> Staša Teržan, 12 let, Srbija: “Rojena sem v Celju in šest let sem živela v Sloveniji, nato pa smo se preselili v Srbijo. Mama je iz Srbije, oče iz Slovenije. Rada se učim slovensko, tudi v Srbiji, ker želim študirati v Sloveniji, na bežigrajski gimnaziji. V času študija bi bivala pri starih starših v Sloveniji. To državo dobro poznam, saj jo obiščem vsako leto, in rada bi živela tukaj. V poletni šoli mi je bilo všeč, ker so učitelji na zanimiv način podajali znanje, res imajo dobre ideje. Najbolj pa sem vesela, ker sem spoznala veliko prijateljev iz 14 držav, z mnogimi bom ostala v stikih.” AO


Najbolj brano