Prodali enajst stanovanj, slabi banki se je stekel dober milijon

V blagajno Primorja v stečaju, od tam pa na DUTB, se bo steklo skoraj 1,3 milijona evrov. Toliko so včeraj iztržili s prodajo enajstih stanovanj v stolpiču Cedra na Majskih poljanah v Novi Gorici. “Dražba je bila uspešna, glede na ceno sem zadovoljen,” je komentiral stečajni upravitelj Rudolf Hramec. Zemljišča nesojene soseske ne bodo prodajali, saj išče investitorja, ki bi jo dogradil.

Primorje v stečaju je včeraj uspelo prodati enajst od 30 
stanovanj v Cedri. Še 19 pa jih ostaja praznih.  Foto: Leo Caharija
Primorje v stečaju je včeraj uspelo prodati enajst od 30 stanovanj v Cedri. Še 19 pa jih ostaja praznih.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V tednih pred dražbo 30 stanovanj v stolpiču Cedra v nesojeni soseski Majske poljane je bilo veliko ugibanj, koliko kupcev bo pritegnila. Izklicne cene za pet leta stara stanovanja so se gibale med 850 evri na kvadratni meter za večja in 1400 evri za manjša. A prav velikega prerivanja interesentov včeraj v sejni sobi poslovne stavbe Primorja v Ajdovščini ni bilo. Sploh v primerjavi z zadnjo dražbo, ko so tam prodajali apartmaje v naselju Oltra v Ankaranu.

Večina stanovanj po izklicni ceni

Varščino je vplačalo 17 dražiteljev, na koncu pa so uspeli prodati enajst stanovanj s pripadajočimi parkirnimi mesti, ob tem pa še eno parkirno mesto. Razen treh so vsa stanovanja šla po izklicni ceni. Za tri poslovne prostore ni bilo interesa.

Skoraj 1,3 milijona evrov, ki ga je iztržil z včerajšnjo prodajo stanovanj, ne bo šlo v stečajno maso, pač pa ločitvenemu upniku - Družbi za upravljanje terjatev bank.

“Ena tretjina prodanih stanovanj je dober uspeh, cene so korektne. Zadovoljen sem, sploh, ker nismo bili prepričani, ali smo s ceno zadeli,” je včeraj prodajo komentiral stečajni upravitelj Rudolf Hramec, ki ima veliko razlogov za dobro voljo. Včeraj je na dražbi iztržil skoraj 1,3 milijona evrov, za počitniške apartmaje v Oltri se jih je v blagajno nateklo dobrih 2,1 milijona, še 1,9 milijona evrov je prinesla prodaja upravne stavbe Primorja, v kateri je bila včeraj dražba, 2,7 milijona pa obrat mehanizacije. Vse to v zadnjem mesecu dni.

Cen ne bodo nižali na vrat na nos

Preostalih 19 stanovanj in tri poslovne prostore v Cedri bodo skušali prodati na tretji dražbi. Slišati je, da bi bilo včeraj interesentov za stanovanja morda celo več, a da nekateri špekulirajo, da se bodo cene še bolj znižale. “Verjetno bo treba cene nekoliko znižati, da bomo prodali vse. A v znižanje na vrat na nos ne bomo šli, stanovanj ne bomo prodajali pod ceno. Zdaj je trenutek, da se prodaja preudarno, saj so razmere na trgu nekoliko boljše,” je prepričan Hramec. Utegne pa se zgoditi, da bodo na tretji dražbi cene sicer nekoliko nižje, a bo več interesentov, ki jih bodo zviševali. A to se bo pokazalo šele na dražbi.

Stanovalci Cedre, edinega stolpiča od načrtovanih treh na Majskih poljanah, bodo torej v kratkem dobili nove sosede. Že dolgo pa pričakujejo, da bodo v doglednem času dobili tudi urejeno okolico. To si obeta tudi Hramec, ki je napovedal, da zemljišč, kjer naj bi stala soseska, ne bodo prodajali. Skupaj z DUTB namreč iščejo investitorja, ki bi sosesko dokončal. “V to je vključena tudi mestna občina. Vsi imamo skupni interes. Upamo, da nam bo uspelo,” si obeta Hramec.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano