Do zdravnika v Gorici po slovensko

Od včeraj se lahko pacienti v goriški bolnišnici na specialistične in druge zdravstvene preglede naročijo tudi v slovenščini. Dvojezično okence je odprto ob ponedeljkih, sredah in petkih.

V goriški bolnišnici je od včeraj odprto tudi dvojezično 
okence. Foto: Pierluigi Bumbaca
V goriški bolnišnici je od včeraj odprto tudi dvojezično okence. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Dvojezično okence v centru za naročanje v pritličju goriške bolnišnice je odprto ob ponedeljkih in petkih med 7.30 in 13. uro, ob sredah pa med 14. in 19. uro. Kot so povedali v bolnišnici, bodo v prihodnje morda delovni čas tudi podaljšali, to pa je odvisno od tega, koliko ljudi se bo naročalo v slovenščini. Na okencu bosta na voljo dva uslužbenca, ki govorita italijanski in slovenski jezik, tisti, ki bi se radi naročili na preglede v slovenščini, pa bodo morali na avtomatu za čakalne listke to označiti s pritiskom na gumb, da želi dvojezično naročanje.

Za zdaj načrtujejo, da bo ta storitev na voljo do konca leta 2018. Prihodnje leto pa nameravajo zaprositi za dodaten denar iz tako imenovanega zaščitnega zakona, da bi jo lahko še podaljšali v prihodnja leta. Goriška bolnišnica je sicer prva v Furlaniji-Julijski krajini, kjer imajo pacienti možnost naročanja v slovenskem jeziku. Kot je za Primorski dnevnik povedal Livio Semolič, vodja pravno-posvetovalne delavnice Slovensko kulturno gospodarske zveze, ki se je na to temo večkrat sestal s predstavniki goriškega zdravstvenega podjetja, je pomembno, da se storitve, ki je zdaj na voljo, Slovenci poslužujejo. “Cilj zaščitnega zakona namreč niso simbolni dosežki, ampak nudenje odgovorov na konkretne potrebe slovenske narodne skupnosti. Da potreba po dvojezičnosti ostaja in nove storitve niso same sebi namen, je treba tudi dokazati,” je poudaril.

MM


Najbolj brano