Dnevi za družabnost

Velik šmaren, ko v Marijino cerkev na Skalci v Spodnji Idriji priromajo verniki od blizu in daleč, bo poleg sakralnih obogatil še običajni niz kulturnih, športih in zabavnih prireditev.

Marljive Pr
Marljive Pr'farke pri spletanju bršljanovih venčkov Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > S tradicionalnim spletanjem bršljanovih venčkov se je v ponedeljek začelo praznovanje velikega šmarna - prfarskega štrukljevca, ki že stoletja velja za največji praznik tega kraja.

K delu je sedlo nekaj deset žena iz sekcije za urejanje kraja v turističnem društvu. Čeprav je bila pred leti dejavnost v kraju živahnejša in praznovanje še veliko razkošnejše, Prfarke pod taktirko Lenke Grošelj vztrajajo pri tradicionalnem običaju. Ko je Marica nabrala sedem velikih vreč bršljana, jih je več deset sedlo k smukanju, zvijanju in šivanju lističev v dolge verige. Po poldrugem dnevu dela se jih je nabralo dobrih 160 metrov, da bodo možje z njimi okrasili Marijino cerkev na Skalci, osrednje prizorišče sakralnega dela praznovanja. V njej je sinoči med drugim tradicionalni koncert klasične glasbe odpel slovenski zbor pevske šole Musica z rusko sopranistko Tatiano Ambartsumyan. V župnišču so postavili na ogled tudi stare mašne plašče in kelihe.

Nadaljevanje bo športno obarvano in s tekmovanji za pokal Šmarn bo tak tudi uvod v praznični dan. Ker je šmaren za Pr'farce najbolj družabni dogodek, bodo jutri po praznični maši pogostili vse, ki bodo priromali mednje. Gostoljubje bo sovpadlo z otvoritvijo tradicionalne razstave čipk domače klekljarske sekcije Pr'farke, ki so letos s čipkami okrasile torbice in celo čevlje.

Praznično kulturno in zabavno popoldne pa ne bo minilo brez postrežbe tradicionalnih sirovih štrukljev, glavne kulinarične značilnosti kraja, po katerih se pr'farski šmaren tudi imenuje. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano