Dividende prvič tudi za nova solastnika Mlinotesta

Če bodo delničarji Mlinotesta danes podprli predlog o dividendah, jih bosta prvič dobila tudi dva nova solastnika tega ajdovskega podjetja, družba Mlino in Občina Ajdovščina. Delnice Mlinotesta sta kupila sredi maja.

Delničarji Mlinotesta bodo danes na skupščini odločali o 
dobičku in dividendah. Foto: Alenka Tratnik
Delničarji Mlinotesta bodo danes na skupščini odločali o dobičku in dividendah. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Delničarji Mlinotesta bodo danes na skupščini odločali o delitvi dobička ter o razrešnicah upravi in nadzornikom. Na skupščini bosta prvič tudi predstavnika družbe Mlino in ajdovske občine.

Uprava in nadzorniki delničarjem predlagajo, da od skoraj 560.000 evrov, kolikor znaša bilančni dobiček, dobrih 550.000 evrov namenijo za dividende. To bi pomenilo, da bi delničarji dobili po 0,16 evra bruto na delnico.

V družbi Mlino, ki jo je ustanovilo 50 zaposlenih, predvsem vodilnih iz Mlinotesta, napovedujejo, da se bo skupščine udeležil njihov pooblaščenec, ki bo podprl predlog o dividendah.

Če bo sklep dobil zadostno podporo, bo Mlinotest najkasneje konec avgusta izplačal dividende, resda skromne. Družba Mlino bi lahko v tem primeru računala na približno 127.000 evrov bruto. “Če bo tak sklep izglasovan, bomo dividende, ki jih bo dobil Mlino, zadržali v družbi in jih ne bomo razdelili med solastnike,” pravi direktor Mlina Franko Perič.

Razplet glede dividend je v veliki meri odvisen od drugih večjih delničarjev. Največ Mlinotestovih delnic, 48 odstotkov, je v rokah družbe Vipa holding v likvidaciji. Pomemben je tudi delež Fin Vite, ki obvladuje skoraj 19-odstotni delež. Družba Mlino ima 23-odstotni delež, druga sveža solastnica, ajdovska občina, pa je lastnica šestih odstotkov delnic.

Mlinotest je v prvih treh mesecih letos ustvaril 11,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je bil nižji za 54 odstotkov, znašal je 126.000 evrov. Na ravni skupine so se v prvem letošnjem četrtletju prihodki od prodaje povečali za odstotek, čisti dobiček pa se je več kot prepolovil na 106.000 evrov. V začetku leta je podjetje doletela sodba višjega sodišča, po kateri so morali denacionalizacijskim upravičencem nekdanje gostilne Adria v Vipavi plačati več kot 900.000 evrov odškodnine.

SR


Najbolj brano