Dirkalni “fičoti” in starinski motocikli so v Novi Gorici lovili poglede radovednežev (foto + video)

Ni kaj, kadar v mesto pridejo imetniki starejših motociklov, med drugim tekmovalnih tomosov, kakor tudi avtov, posebej naravnost sijočih se dirkalnih “fičotov”, pritegnejo ljudi. Tako je bilo dopoldne sredi Nove Gorice.

V Novi Gorici se že več let ob tem času zgodi novodobni 
Grand prix. Foto: Ambrož Sardoč
V Novi Gorici se že več let ob tem času zgodi novodobni Grand prix. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > “Mar ni videti, vse več jih je,” nam je ena od duš dopoldanskega dogodka, znani novogoriški motorist ter učitelj na prometni šoli Miran Mozetič odgovoril, ko smo vprašali, ali se je v središču mesta zbralo več ljudi in nastopajočih kot lani. Prvi so prišli gledati, drugi pa razkazovati resda stare, vendar naravnost sijoče dirkalne in “mestne” motocikle različnih kategorij, znamk in modelov, kakor tudi nekatere takšne avtomobile, posebej znamke Fiat 750 Abarth - tekmovalne “fičote”.

Šlo je za novodobno Veliko nagrado (VN) Gorice, bi lahko rekli, srečanje ljubiteljev dirk, ki ga že več let zapored prirejajo novogoriški zanesenjaki oziroma AMD Gorica in na katerem se spominjajo, da so mestne ulice med letoma 1958 in 1971, ko so bila pravila manj stroga kot danes in je bilo prometa znatno manj, enkrat na leto bile poligon za motorje. Na njem so se merili slovenski, drugi jugoslovanski ter italijanski dirkači. Vozili so dvokolesnike različnih prostorninskih razredov, tekme so veljale za več prvenstev.

Tudi ko se tega ni moglo oziroma smelo več organizirati, pa avto-moto šport na Goriškem nikakor ni zamrl. Nenazadnje je v okolici središča severne Primorske stalo več poligonov za moto kros, zadnji na robu Vrtojbe, nekajkrat na leto so bile lokalne ceste prizorišče rallyjev ali gorskohitrosnih preizkušenj in podobno. Danes je na Goriškem spet obujen rally, drugih dirk pravzaprav ni. Se pa na MMP Vrtojba goji karting in ne manjka različnih srečanj, posebej imetnikov starodobnikov.

Tisti med njimi, tako Slovenci kot Italijani, ki so se dopoldne pripeljali do novogoriške mestne hiše, so prišli z motocikli vseh vrst in različnih starosti. Potem, ko so rezultate svojega dela in truda v prostem času postavili na ogled, pa so “naredili dva girota”, kot bi rekli na Goriškem, po mestu. Seveda brez naglice in zgolj za veselje svoje in gledalcev. In pritegnili so jih razmeroma dosti, vseh generacij in obeh spolov. AS


Najbolj brano