Direktorje jezi visoka podražitev

“Na mestni občini so napovedali, da bo nov odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča razbremenil gospodarstvo, a se je zgodilo ravno nasprotno,” zatrjuje direktorica novogoriške gospodarske zbornice Mirjam Božič. Na njena vrata trka vse več podjetnikov, ki so jih neprijetno presenetili računi za nepremičninsko nadomestilo. Nekateri morajo po novem plačati enkrat, dvakrat in celo šestkrat več kot v preteklih letih.

V območje z najdražjim nadomestilom sodijo tudi vse večje 
industrijske cone v mestu.  Foto: Leo Caharija
V območje z najdražjim nadomestilom sodijo tudi vse večje industrijske cone v mestu.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nov odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča so sprejeli februarja. Glavna novost, so na občini pojasnjevali takrat, je v tem, da so podatki bolj pregledni, da jih uprava iz uradnih evidenc pridobiva sama. Da bodo odslej nadomestilo plačevali vsi lastniki in uporabniki nepremičnin. Skratka, da bo red. Vsaj med gospodarstveniki pa so letošnje položnice za nadomestilo povzročile veliko nereda in nemira.

Težava je sistemska

“Drži. Na naša vrata je potrkalo kar nekaj gospodarstvenikov in podjetnikov, ki so ugotovili, da bodo po novem morali plačevati precej več nadomestila. Znesek se je povišal vsem vsaj za 30 odstotkov, nekaterim za 100, 200 in celo 600 odstotkov,” je na območni enoti GZS pojasnila Mirjam Božič: “Sprva smo mislili, da gre le za posamične primere, a ko so se začeli nabirati, smo ob preverjanju odloka ugotovili, da so težave sistemske.”

Gospodarstveniki so se že sestali z županom Matejem Arčonom in s pripravljalci odloka, Božičeva pa napoveduje, da bodo vztrajali pri popolni spremembi dokumenta. Direktorji podjetij za zdaj čakajo, ali bo zbornica uspela in so pri neposrednih odzivih za javnost previdni.

Niz negativnih učinkov

Nov odlok dviga vrednost točke, ki je podlaga za izračun zneska nadomestila, a kot pojasnjuje Božičeva, je razlogov za podražitev več. Prvi je ta, da je celotno območje mesta, vključno z nekaterimi predmestnimi predeli, v odloku uvrščeno v tako imenovano prvo cono, torej območje, na katerem je nadomestilo najdražje. Drugi pa ta, da podjetja plačujejo tudi za dovozne in povezovalne poti ter druge funkcionalne površine, ki so bile prej iz izračuna izključene.

V občinski upravi se branijo pred očitki in že na vprašanje, ali drži, da so odstotki povišanja nadomestila za podjetja tako veliki, odgovarjajo z uradniško modrostjo: “Ne moremo govoriti o odstotku povišanja, ker gre za čisto drugačen način zaračunavanja odmere nadomestila. Nadomestilo se točkuje na osnovi podatkov iz naslova rabe posameznega dela stavb iz uradnih evidenc GURS-a in ne več po šifrantu dejavnosti, kot se je to točkovalo v preteklosti.”

So krivi neurejeni podatki lastnikov?

Težava je predvsem v tem, dodajajo na Trgu Edvarda Kardelja 1, da ima precej lastnikov poslovnih nepremičnin uradne podatke neprimerno urejene. Če je celotna stavba, denimo, navedena kot industrijska, čeprav je del prostorov dejansko namenjen drugi, po odloku cenejši rabi, je skupna vrednost nadomestila zelo visoka.

Pri primerih, ki imajo vse to urejeno, se znesek praktično ne spreminja, trdijo. “Govoriti o odstotku povišanja, ne da bi podrobno pregledali posamezni primer, je zavajajoče, saj je potrebno pogledati vsa dejstva, med drugim tudi tista, ki se nanašajo na premalo prijavljene površine v preteklosti in na namenskost rabe posameznih delov površine,” dodajajo.

Spremembe morda bodo, a letos bo treba plačati

Lastnikom nepremičnin bodo pomagali popraviti napake v evidencah, pravzaprav na oddelku za okolje, prostor in javno infrastrukturo to že počno vsak dan, so pojasnili.

Branijo tudi svojo odločitev, da celotno mesto uvrstijo v prvo cono: “V prejšnjem odloku je bilo kot območje z najvišjim številom točk označeno le območje Bevkovega trga, kar je z današnjega vidika popolnoma neustrezno. Z razvojem mesta se mestno jedro širi in se zato širi tudi cona ena.”

Če se bo izkazalo, da je težav in odstopanj preveč, bodo po analizi pripravili spremembe odloka. Ki pa bodo seveda veljale za odločbe o nadomestilu v letu 2016. Letošnje položnice pa bo treba plačati.

VESNA HUMAR


Najbolj brano