Dijaki iz Neaplja na Goriškem

Potem ko je Goriško v septembru obiskalo trideset dijakov iz Neaplja, ki so se usposabljali na področju informatike in elektrotehnike, strokovno delovno prakso na Goriškem od začetka novembra opravlja 15 najuspešnejših dijakov oddelka za kemijo na neapeljskem znanstvenem liceju Leon Battista Alberti.

Neapeljski dijaki so se seznanili tudi s tem, kako poteka pouk njihovih vrstnikov na novogoriški gimnaziji Foto: Nace Novak
Neapeljski dijaki so se seznanili tudi s tem, kako poteka pouk njihovih vrstnikov na novogoriški gimnaziji Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Štiritedensko delovno usposab-ljanje tudi tokrat poteka v okviru italijanskega programa PON C5, ki ga financira Evropski socialni sklad. Glavni namen tovrstnih izobraževanj je dijakom približati evropski trg dela ob pridobivanju znanj, spretnosti in delovnih izkušenj v tujem okolju.

Z vrstniki skupaj pri pouku

Pri izvedbi praktičnih delavnic sodelujejo izobraževalne institucije in podjetja na Goriškem, nad organizacijo pa bdi družba Hit, ki razvija tudi inovativne programe študijskega turizma.

V petek so se italijanski dijaki srečali z goriškimi vrstniki pri pouku na novogoriški gimnaziji, kjer so izkusili, kako poteka poučevanje italijanščine, matematike, fizike in kemije pri nas. Sicer pa so del strokovne prakse že opravili v laboratorijih v Gorici, v laboratoriju za raziskave materialov v Ajdovščini in Centru za biomedicinske znanosti in inženiring v Dvorcu Lanthieri v Vipavi. Obiskali so tudi že nekatera primorska podjetja, kjer so zanje pripravili praktična uspo-sabljanja.

Po “prakso” v podjetja, druženje pa na izletih

Sprejeli so jih v družbah TOC Dekani in LABS Izola ter AHA Plastik v Kanalu, čaka pa jih še zahtevnejše strokovno izpopolnjevanje v laboratorijih družbe BIA Separations v Ajdovščini in v anhovskem Salonitu. V skladu s pogoji razpisa za evropska sredstva, na katerem je bila družba Hit uspešna v sodelovanju z italijansko partnersko agencijo, so v prostem času za dijake predvideni tudi dnevni izleti. Novo Gorico in Gorico z okolico ter Ljubljano so si že ogledali, čakata pa jih še obisk Postojnske jame in Bleda.

V Hitu si tudi v prihodnje obetajo tovrstnih študijskih obiskov. Dobrodošli so, pravijo, ker dijaki bivajo v njihovih prenočitvenih zmogljivostih, na ta račun pa si obetajo tudi več obiska gostov z območja, od koder dijaki prihajajo.

NACE NOVAK


Najbolj brano