Dializni center v Kobaridu upravičil investicijo

Po petih letih delovanja dializnega centra v Kobaridu se je ob 15.500 obiskih izkazalo, da je bila investicija upravičena. Samo s prihranki pri prevozih dializnih bolnikov do šempetrske bolnišnice - v petih letih se jih je nabralo za 350.000 evrov, bi si država lahko v desetih letih povrnila investicijo v dializni center.

Po petih letih delovanja dializnega centra v Kobaridu se je ob 
15.500 obiskih izkazalo, da je bila investicija upravičena. Foto: Neva Blazetič
Po petih letih delovanja dializnega centra v Kobaridu se je ob 15.500 obiskih izkazalo, da je bila investicija upravičena. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > "Posočje je pridobilo veliko dodano vrednost ne samo za dializne bolnike, ampak tudi za vse zunanje internistične bolnike, ki so obiskovali in obiskujejo naš center v internistični, revmatološki in nefrološki ambulanti," je na današnji novinarski konferenci v Kobaridu povedal direktor Zavoda Apolon Božidar Kanalec.

Obiskov v internistični ambulanti je bilo v teh petih letih več kot 6500, kar je bilo tudi za Zavod Apolon presenetljivo. Skupaj z dializami so opravili preko 15.500 obiskov.

Za investicijo, katere zamisel se je porodila pred dvanajstimi leti, je najprej društvo, nato pa Zavod Apolon na različne načine zbiral sponzorska in donatorska sredstva. Za obnovo nepremičnine, v kateri danes domuje dializni center, je poskrbel lastnik, zavod pa je zbral potreben denar za opremo. Skupno so zanjo namenili 260.000 evrov, od tega so 125.000 zbrali v različnih akcijah, 48.000 evrov je zavodu namenila država, ostalo pa so pridobili z najemom posojila.

Leta 2011, ki so 17. avgusta začeli z delom, je bilo v treh posoških občinah enajst dializnih bolnikov. Njihovo število je nato padlo na osem, sedaj pa jih dializni center redno obiskuje 15. Nekaj čez sto dializ so opravili turističnim obiskovalcem Posočja in prav na tem področju vidijo tržno nišo tudi v prihodnje.

V kobariškem dializnem centru so redno zaposleni štiri medicinske sestre in dva zunanja sodelavca, sodelujejo pa s štirimi do petimi zdravniki. Pred dobrima dvema letoma so odprli podružnico internistične ambulante tudi v Ajdovščini, kjer sprejemajo bolnike dvakrat mesečno.

Po Kanalčevih besedah v prihodnje želijo investirati v prizidek kobariškega centra, kjer bodo uredili novo in večjo ambulanto. V njej bodo lahko sprejemali bolnike iz celotne Slovenije, saj so čakalne vrste kratke in zato se marsikdo rad pripelje tudi v Zgornje Posočje. Zamisel o zdravstvenem turizmu je zato še vedno prisotna, vendar bi potrebovali nekoga, ki bi celotno ponudbo povezal in jo ponudil trgu.

"Predvsem si želimo razvijati zametke zdravstvenega turizma, ki je, kot smo že večkrat povedali prava niša te doline. Vizija centra je tudi rast in razvoj, predvsem na področju novih programov, ki bi bili za ljudi iz te doline zanimivi. Zdravstvene storitve bi jim približali," je še dejal Kanalec.

Direktor Zavoda Apolon je povedal tudi, da letno ustvarijo približno 400.000 evrov prihodkov. Z uresničeno investicijo v sodobno internistično ambulanto pa bi bili prihodki lahko še večji.

STA


Najbolj brano