Diabetes nikakor ni ovira za šport

Tudi sladkorni bolniki se lahko ukvarjajo s športom. Dober dokaz za to je Diaeuro 2015, evropsko prvenstvo v malem nogometu, ki se je v nedeljo začelo v Romuniji. Zraven je tudi slovenska reprezentanca. Ideja za udeležbo se je rodila na Goriškem.

Del  reprezentance in vodstvo med junijskimi pripravami v 
Vrtojbi. Foto: Društvo Diabetikov Nova Gorica
Del reprezentance in vodstvo med junijskimi pripravami v Vrtojbi. Foto: Društvo Diabetikov Nova Gorica

VRTOJBA > “Cilj tega tekmovanja je pokazati ljudem, da se lahko tudi sladkorni bolniki aktivno ukvarjajo s športom, tudi tisti, ki raven sladkorja v krvi ves čas urejajo s pomočjo insulinske črpalke,” je o evropskem prvenstvu v malem nogometu za diabetike povedal pobudnik slovenske udeležbe na njem in predsednik Društva diabetikov Nova Gorica Dominik Soban.

Slovenija je lani prvič poskusno nastopila na tem prvenstvu, v okviru katerega poleg nogometnih tekem ves čas potekajo tudi predavanja na temo diabetesa in športa. Ekipo, ki je nastopila na Diaeuro 2014 na Madžarskem, so sestavljali starejši člani kot letos. Športniki, a ne nogometaši.

Letos so se pod okriljem Zveze društev diabetikov in ob podpori Nogometne zveze Slovenije vsega skupaj lotili bolj resno. Iskali so predvsem mlade z vseh koncev države, ki imajo nogometno predznanje oziroma aktivno igrajo nogomet.

Goriško vodstvo reprezentance

Vodstvo ekipe je v celoti goriško, saj sta poleg Sobana v vlogi direktorja reprezentance v Romunijo odpotovala tudi selektor Simon Rosič in višja medicinska sestra Mima Zadnek.

“Njena naloga je, da fante pred tekmo tako pripravi, da so sposobni odigrati dvakrat dvajset minut. To pomeni, da jim izmeri sladkor, pritisk in jim po potrebi dodaja glukozo oziroma ogljikove hidrate,” je o vlogi zdravstvene oskrbe povedal Soban. Dodal je še, da ima večina fantov v reprezentanci ves čas na sebi insulinske črpalke. Snamejo jih le med igro, saj bi se cevke sicer lahko pretrgale.

Reprezentanti so stari od 18 do 50 let. V desetčlanski ekipi je tudi gluh igralec, sicer član nogometne reprezentance gluhih Slovenije. Evropsko prvenstvo v romunskem mestu Cluj, na katerem bodo sodelovale ekipe iz 17 držav, se začne v nedeljo, trajalo pa bo en teden. Fantje so se dvakrat dobili na pripravah. Prvič v Rogaški Slatini, v začetku junija pa še v Vrtojbi, kjer je selektor tudi dokončno sestavil ekipo.

Cilj je dati vse od sebe

“Cilj je samo eden, in sicer da se po koncu vsake tekme pogledamo v ogledalo in na vprašanje, ali smo dali vse od sebe, odgovorimo pritrdilno,” je pojasnil Rosič, ki ima veliko izkušenj z vodenjem nogometnih in malonogometnih ekip. Pojasnil je tudi, da je treninge vodil tako, kot je navajen, ob tem, da je bilo poleg njega ves čas ustrezno usposobljeno zdravstveno osebje, pozorno na počutje in zdravstveno stanje fantov.

“Tudi drugače treniram nogomet. To sezono sem igral za Renče v primorski ligi. Sam sicer nisem na črpalki. Pred vsakim treningom si izmerim sladkor in potem vidim, kako in kaj. Če ni v redu, poskrbim za to,” je povedal edini član reprezentance z goriškega konca Teo Božič iz Vrtojbe. Ponosen na uvrstitev v reprezentanco je šel v Romunijo s ciljem doseči čim boljši rezultat.

NACE NOVAK


Najbolj brano