Dež nagaja, zdaj pa jim lahko pomaga

Če bo nadaljevanje leta deževno, se bo Mestna občina Nova Gorica lotila popravila šolske telovadnice v Šempasu, v kateri zamaka. Če pa bo vreme suho, lahko popravilo pričakujejo konec leta, ko naj bi začeli dograjevati vrtec.

Deževnica vdira v telovadnico skozi deloma vkopano steno, 
kaže ravnateljica.  Foto: Leo Caharija
Deževnica vdira v telovadnico skozi deloma vkopano steno, kaže ravnateljica.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPAS > Kot pojasnjuje ravnateljica OŠ Šempas Zarja Hönn Marc, so nekateri zaposleni vdiranje deževnice v telovadnico opažali že v preteklosti. Kolikor ji je znano, pa je to postalo očitno lani. “Potem smo to sporočili na občino in uslužbenci so si prišli ogledat razmere in se prepričali, da je stvar kar resna. Dva, tri dni smo imeli težave, v telovadnici nismo mogli imeti pouka,” je povedala.

A ni kriva luknjasta streha. Voda ob nalivih v dvorano pronica skozi steno, ki je deloma vkopana v zemljo, bolj intenzivno na dveh, treh mestih. Podobno velja za več razpok v podu iz umetne mase. Tudi ko je suho, lahko ob pritisku na tla ob razpokah iz njih priteče nekaj vode, ob dežju pa tam nastajajo luže. Obenem je jasno videti eno od razpok v steni. “Ko zamaka, to zamejimo, a če ni ravno nujno, telovadnice takrat ne uporabljamo,” pravi Marčeva.

Tokrat lahko prosijo za dež

Mestna uprava zato do sredine meseca zbira ponudbe izdelovalcev projektne dokumentacije za popravila. “Že zdaj gremo v pripravo,” je povedala vodja projektne pisarne pri upravi Andreja Trojar Lapajne, čeprav zidarjev v Šempas morda še lep čas ne bo. Vse je odvisno od vremena, pojasnjuje. Če bodo prihodnji meseci deževni, bodo vdore vode v športni del šole odpravili “pod nujno”, če pa bo suho, kot je bilo v zadnjih mesecih, bodo s popravilom počakali.

Ob izteku leta naj bi namreč občina odprla gradbišče ob vrtcu pri OŠ Šempas. Ker bodo takrat tako ali tako morali prekopati breg ob razpokani steni telovadnice, nameravajo spotoma odpraviti tudi težavo z zamakanjem.

Prednost ima dozidava

Od inženirjev, ki jim bo občina v kratkem dodelila omenjeni posel, pa pričakujejo več kot le načrte za sanacijo stene in poda. Naročili so dokumentacijo za obnovo celotne telovadnice, ki med drugim predvideva energetsko izboljšavo pročelij, ureditev toplotne izolacije, obnovo sistemov za ogrevanje, prezračevanje in razsvetljavo, izboljšanje akustike ter ureditev senčenja.

Predvideno je, da bosta v teh prostorih še naprej redno vadila po dva razreda učencev, kakor tudi, da jih bodo občasno uporabljali za prireditve, z glasbenimi vred, in bodo sprejeli približno 300 učencev in spremljevalcev. Hkrati nameravajo prenoviti trim kabinet.

A ker ne gre za nujna popravila, bodo ta dela po besedah Andreje Trojar Lapajne na vrsti šele, ko bodo dobili denar. Prav tako bo šele tedaj na vrsti dozidava vrtca. Za slednjo imajo v Novi Gorici že gradbeno dovoljenje. Dograditve naj bi se lotili letos, glavnino del pa naj bi opravili v letu 2017. Šele kasneje, ko bo denar, bodo obnovili tudi zdajšnjo stavbo vrtca in s tem zaključili naložbo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano