Deskle: O ravnatelju prihodnji teden za zaprtimi vrati

“Do danes odziva sveta zavoda OŠ Deskle nismo dobili.” To je vse, kar so včeraj povedali na ministrstvu za izobraževanje, kjer so v sredini januarja po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora predlagali razrešitev ravnatelja Vojka Simčiča. Zakaj se postopek tako vleče, na občini Kanal, ki je ustanoviteljica šole, ne vedo.

Vojko Simčič  Foto: Vesna Humar
Vojko Simčič  Foto: Vesna Humar

KANAL > Na inšpektoratu še ne želijo odgovarjati na hipotetično vprašanje, kako bi ukrepali v primeru, da odziva ne bi dobili. Ker se je rok uradno iztekel včeraj, morda še danes v Ljubljano pride pošta iz Deskel, razlagajo. Če se to ne bo zgodilo, bodo pojasnili svoje nadaljnje ukrepe.

A pošiljke najverjetneje ne bo. Kot nam je pojasnil župan občine Kanal Andrej Maffi, bo svet zavoda čakal na uradno mnenje občinskega sveta. Ta pa se bo na izredni seji sestal šele naslednji teden. “Ne vem, zakaj tako dolgo traja,” je povedal župan in pojasnil, da bo svetnikom predlagal sejo za zaprtimi vrati.

Zakaj javnost ne sme biti prisotna pri razpravi o zadevi, ki je vzbudila toliko pozornosti in angažmaja? Ker so v poročilu inšpekcije občutljivi podatki, pravi župan. Tudi če na seji ne bo novinarjev in občanov, bo tam sedel ravnatelj Vojko Simčič. “Ne moremo se odločiti, dokler ne slišimo tudi druge plati zgodbe,” pravi Maffi in na vprašanje, ali mesec dni časa ni bil dovolj, da se poišče odziv desklanskega ravnatelja, odgovarja: “To so uradni postopki. Saj se ne moremo pogovarjati po bifejih.”

Na vprašanje, zakaj traja tako dolgo, bi najbolj verodostojno lahko odgovorila predsednica sveta zavoda Mirjam Košuta, ki pa se dosledno ne oglaša na telefon in ne komunicira z novinarji. Po neuradnih podatkih naj bi svet zavoda naletel na več pravnih vozlov in vprašanj, kar naj bi bil tudi razlog za zamudo in za veliko previdnost članov sveta zavoda.

Če to drži, obstaja precejšnja možnost, da se bo svet z inšpektoratom dogovoril o podaljšanju roka.

Spomnimo: šolska inšpekcija, ki je v Deskle prišla po razkritju primera dolgotrajnega medvrstniškega nasilja, je izrekla enajst odredb, devet predlogov za izboljšave in 14 opozoril ter predlagala razrešitev ravnatelja, kar je zelo redek ukrep, ki ga izrečejo enkrat do dvakrat na leto.

VESNA HUMAR


Najbolj brano