Deset milijonov evrov za čisto Idrijco

V petek so v Idriji slovesno prerezali trak pred novo čistilno napravo. Ker so sočasno s to v mestu zgradili vso manjkajočo kanalizacijo, si poslej obetajo čisto Idrijco. Številne analize v enoletnem poskusnem obratovanju so potrdile brezhibnost izcednih voda.

Nova čistilna naprava s podvojeno zmogljivostjo na 9000 
enot  je lepo urejeno “naselje”  petih stavb, štirih bazenov, 
silosa in kopice tehnološke opreme, ki sama upravlja z 
napravo. Foto: Saša Dragoš
Nova čistilna naprava s podvojeno zmogljivostjo na 9000 enot je lepo urejeno “naselje” petih stavb, štirih bazenov, silosa in kopice tehnološke opreme, ki sama upravlja z napravo. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Nova čistilna naprava s podvojeno zmogljivostjo na 9000 enot je lepo urejeno “naselje” petih stavb, štirih bazenov, silosa in kopice tehnološke opreme, ki sama upravlja z napravo. Pri čiščenju ključno vlogo igrajo mikroorganizmi na plastičnih nosilcih.

Trak pred napravo so prerezali Bojan Sever, župan občine Idrija, Tine Vadnal, direktor Kolektor Kolinga, ki je po mestu dogradil manjkajočih devet kilometrov kanalizacijskih vodov, Janez Škrabec, direktor Rika, ki je napravo zgradil in direktor Direktorata za vode Leon Bohin. Gre za predstavnike partnerjev, ki so skupaj z evropskim kohezijskim skladom v prečiščevanje voda vložili nekaj čez deset milijonov evrov.

Delavci Komunale, ki z napravo upravljajo in so zaslužni, da so tudi med gradnjo s preostankom bivše naprave odpadne vode prečiščevali brez večjih motenj, so napravo predstavili Idrijčanom na petku odprtih vrat.

Strojnik Tomaž Tušar je pot začel pri grobih grabljah, ki iz odpadnih voda ujamejo vse, kar se v kanalizaciji ne bi smelo znajti - od nerazgradljivih brisač do damskih vložkov, nadaljeval pri finih grabljah z lovilci maščob. Ponosno je razkazal računalniško srce naprave, ki s to upravlja samodejno.

V jedru naprave s pokritimi bazeni poteka biološko prečiščevanje, kjer po tako imenovani MBBR tehnologiji glavno vlogo, po poprejšnji odstranitvi dušika in fosforja, odigrajo mikroorganizmi na plastičnih nosilcih. Sledi še ultravijolično razkuževanje izcedne vode.

Ob bazenih je urejen priročni laboratorij. Vodja, biologinja Ana Šimenc, se je lahko pohvalila s povsem čisto vodo po zaključenih postopkih čiščenja (na fotografiji)

Blato, ki se usede na tla potuje v usedalnik, silos in naprej na centrifugiranje. Čeprav je na napravo že priključenih 95 odstotkov idrijskih objektov, je tega le še za tretjino prejšnjega.

Projektanti iz ajdovskega Plana R v sodelovanju z eno od italijanskih družb so torej opravili odlično delo. “Pomembno je, da smo sledili ideji celotnega prečiščevanja voda, od ureditve celotne kanalizacije do popolnega prečiščevanja voda. Naprava, trenutno največja pri nas s tovrstno tehnologijo, naj bi zadoščala vsaj za nekaj desetletij,“ je bil Tomaž Tušar prepričan, da je bila petkova otvoritev čistilnega naselja prazničen dan za Idrijo.

SD


Najbolj brano