Deset let novogoriške FUDŠ: majhni, a uspešni

Večina diplomantov Fakultete za uporabne družbene študije najde zaposlitev, ostali nadaljujejo študij, pravijo v FUDŠ, ki je pred kratkim praznoval desetletnico.

Matej Makarovič Foto: Andraž Gombač
Matej Makarovič Foto: Andraž Gombač

NOVA GORICA > “Gre za izvrstne študijske programe, doseženo kakovost, naše diplomante in raziskovalno delo,” dekan Matej Makarovič našteva, na kaj so najbolj ponosni. FUDŠ ima štiri dodiplomske programe socialnega menedžmenta, plačljivi magistrski študij psihosocialne pomoči, ki po besedah Makaroviča žanje največ zanimanja, a si ga vsi ne morejo privoščiti, ter doktorski program sociologije. Tretjina od 289 študentov prihaja z Goriškega, število je podobno že več let. Približno pol jih ima predavanja v Novi Gorici in pol v Ljubljani, nekaj pa v Novem mestu. Z njimi dela 16 na fakulteti zaposlenih profesorjev in 54 sodelavcev.

Ob deseti obletnici fakultete so naziv zaslužni profesor sociologu dr. Franetu Adamu, naziv častnega doktorja pa je prejel nekdanji župan Nove Gorice Mirko Brulc.

Kot poudarja Makarovič, kakovost programov potrjujejo zunanje evalvacije, še bolj pa, da “je kar 78 odstotkov naših diplomantov zaposlenih, medtem ko ostalih 22 odstotkov nadaljuje študij. Nezaposlenih med njimi ni.” Dodaja, da službe najdejo na raznih področjih. Doktorji znanosti večinoma v akademski sferi, ostali v javni upravi, veliko v šolstvu, nevladnih organizacijah in kot raziskovalci, ki jih potrebuje fakulteta, saj raziskovalni dejavnosti daje precejšnjo težo.

Opravljene raziskave sodijo v slovenski vrh, trdi Makarovič, doslej so jih naročala zlasti ministrstva in državne ustanove, nekaj pa podjetja, največje med njimi je Hit. Redno jih opravljajo v sklopu projektov in programov. “Pred nami so še mnogi izzivi, eden prvih je postati bolj uveljavljen v slovenskem javnem prostoru,” zaključuje dekan.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano