Deset let mestne gasilske zveze

Gasilci v Novi Gorici in Šempetru so konec tedna praznovali. Obeležili so dogodek, ko zveza, ki združuje njihovi prostovoljni društvi, deluje deset let. Nato pa so v soboto skupaj s kolegi iz Italije v okviru meseca požarne varnosti javno prikazali svoje delo.

  Ko bom velik, bom ... gasilec! Foto: Ervin Čurlič
Ko bom velik, bom ... gasilec! Foto: Ervin Čurlič

NOVA GORICA, ŠEMPETER > Gasilska zveza dveh mestnih prostovoljnih društev deluje dobro, ocenjuje predsednik društva iz Nove Gorice Darko Zavrtanik, in povsem na prostovoljni podlagi. Financirata jo sicer društvi, njena prvenstvena skrb pa je izobraževanje in usposabljanje gasilcev.

Eden od tistih, ki so predlagali ustanovitev nove zveze, ločene od dotedanje skupne za vso ožjo Goriško, je tudi Mitjan Vidmar, prej dolgoletni gasilski funkcionar v Novi Gorici. In tudi zato so se ga konec tedna, ko so v Šempetru s slavnostno sejo obeležili prvo desetletje organizacije, posebej spomnili. Izročili so mu odlikovanje Gasilske zveze Slovenije (GZS) za uspešno večletno vodenje gasilske organizacije, skrb za rast in krepitev te dejavnosti ter širjenje ideje prostovoljnega dela v gasilstvu. Enako priznanje je prejel Stanislav Črvič, starosta gasilstva in civilne zaščite v Šempetru, ki ga na slovesnosti ni bilo, tretje posebno priznanje, medaljo GZS, pa je prejel Adriano Bon iz Romansa ob Soči, in sicer za dolgoletno spodbujanje sodelovanja med gasilci vzdolž državne meje z Italijo. V Italiji je bil že odlikovan tudi z viteškim naslovom.

V soboto pa so prostovoljni in poklicni gasilci iz obeh mest ter gasilski veterani iz Gorice in Trsta na parkirišču trgovskega centra Qlandia pripravili javno predstavitev svojega dela v okviru meseca požarne varnosti. Njihova, vedno zloščena rdeče-bela vozila, vsa oprema, ki je na njih, osebna oprema gasilcev ter seveda samo delo, od gašenja ognja do spusta po vrvi z višine, so kajpak pravi magnet predvsem za najmlajše. AS


Najbolj brano