Deset dni glasbe, športa in zabave v Idriji

“Mi smo že začeli. Ulet še ti, ne bit čipka!” idrijski študentje že vrsto let vabijo na svoj veliki festival Čipkarija. Predsinočnjim so 21. izvedbo, ki obeta pestro dogajanje do 21. avgusta, odprli s predstavitvijo svojih glasbenih in literarnih talentov. Vodilno nit so poiskali v rudarski Unescovi dediščini in v ospredje postavili živo dediščino rudarjev - glasbo.

Otvoritev Čipkarije je minila v znamenju tradicije in glasbenih 
talentov. Foto: Saša Dragoš
Otvoritev Čipkarije je minila v znamenju tradicije in glasbenih talentov. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Dobrodošli vsi - mladi, stari, majhni, veliki, umetniki, športniki ...” je Klub študentov (KIŠ), organizator festivala Čipkarija, povabil v raznovrstno dogajanje. Za uvod so med pripovedjo o dediščini Idrije, ob kateri namensko prirejajo dogodke, na oder stopili glasbeni in literarni ustvarjalci KIŠ, sočasno organizatorji festivala.

Sever: “Hvala, ker oživljate dediščino!”

Po gradu, na katerem so Čipkarijo odprli, bodo ob vodnem kanalu Rake od torka do petka (ob 17. uri) tekli za dober namen. Voda iz Rak je stoletja poganjala kolo za črpanje vode iz rudnika Kamšt. K njej v nedeljo zvečer vabijo na regi ritme.

Na teku bodo zbirali denar za domačo ZPM. V sodelovanju z njo bodo otroci v Mladinskem centru, ki so ga uredili v nekdanjem frančiškanskem samostanu, od ponedeljka do petka ustvarjali na delavnicah Grima čečkat, farbat, ustvarjet. Sočasno bo potekala množica kulturnih in športnih dogodkov. Novost bo zorbing nogomet v balonih.

Klub Swenak, ki so ga prejšnje generacije študentov uredile v opuščenem svinjaku sosednje bolnišnice, so rezervirali za metalsko glasbo. V ponedeljek in torek pa bodo v njem zaigrali domači bendi.

Na dober obisk knjižnice v starem magazinu stavijo v torek (ob 20. uri), ko bo Idrijčan, eden naših vodilnih fotoreporterjev in urednik fotografije slovenske izdaje revije National Geographic Iztok Bončina popeljal na ledeno Grenlandijo.

Osrednja koncerta, elektronike to in vseh zvrsti glasbe prihodnjo soboto, pa se bosta odvila ob opuščenem jašku Kajzer. “Vesel sem, da smo z vašimi prizadevanji našli prireditveni prostor, s katerega glasba ne bo motila sosedov. Hvaležen sem vam, da ste v Unescovi dediščini spoznali potencial in jo začeli oživljati. Ker ste me prepričali z delom, vem, da mora občina več vlagati v mlade. Skupaj si lahko obetamo pomembne rezultate,” se je študentom zahvalil župan Bojan Sever.

“S tako dobro ekipo organizatorjev gre lahko samo srečno. Bojim se le dežja. Zato bom čez deset dni resnično srečen, če bo obiskovalcem vreme dovolilo množično udeležbo,” je povedal predsednik organizatorjev Rok Lampe. “V klubu nas je dejavnih 120 študentov, okrog 30 jih poprime za organizacijo festivala. So odlična ekipa prijateljev, ki se z delom prav tako zabava kot publika na dogodkih,” je soglašala predsednica KIŠ Anja Fortuna.

Želja: nakup bobnov in kitare za osnovnošolce

V nagovoru publiki pa je izpostavila pomen glasbene tradicije v Idriji in glasbe za mlade. “Naša tiha želja je, da bi na festivalu zbrali dovolj denarja za nakup bobnov in kitare domačim osnovnošolcem. Upamo, da bodo to naši bodoči aktivni člani in organizatorji dogodkov. Če se mlad navežeš na glasbo, ji običajno ostaneš zvest, bodisi kot glasbenik ali obiskovalec koncertov,” meni Fortunova. Prek videa pa se je oglasil pobudnik akcije 20/20, bobnar skupine Elvis Jackson Marko Soršak - Soki.

“Ob 20. obletnici bobnanja sem povabil 20 bendov, da smo posneli informativni video z namenom zbiranja donacij za nakup instrumentov šolarjem. Doslej smo z njimi opremili že več kot 20 osnovnih šol,” je povedal in se zahvalil Klubu idrijskih študentov za vključitev v akcijo.

Elvis Jackson bodo z gostujočimi zasedbami s Hrvaške in iz Srbije zaključili Čipkarijo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano