Denarnica se bo spet stanjšala

Mestni svetniki bodo jutri ob prvem branju proračuna 2016 zagotovo kritični do župana in uprave. V blagajni občine naj bi se nabralo “le” 30 milijonov evrov, razen telovadnice OŠ Dornberk in začetka urejanja Prvomajske ulice večjih naložb ne bo. Država znižuje primerno porabo, negotovost je velika, večjih razpisov EU še ni, glavne težave našteva direktorica uprave Vesna Mikuž.

Prihodnje leto se bodo z vsoto 1,7 milijona evrov lotili urejanja   Prvomajske ulice. Foto: Ambrož Sardoč
Prihodnje leto se bodo z vsoto 1,7 milijona evrov lotili urejanja Prvomajske ulice. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V upravi mestne občine si v zadnjem času belijo glavo, kako sestaviti proračun za prihodnje leto. Neznank je veliko: ni še jasno, ali bo občinam na voljo 522 ali 525 evrov na prebivalca, obenem pa država vztraja, da bi morale mestne občine, ki presegajo primerno porabo, dobiti manj denarja. Prav tako ni jasno, kdaj bodo pripravljeni razpisi v finančni perspektivi EU do leta 2020 in za katere projekte. Večjih, za katere bi dobili denar EU (za letos so imeli odobrenih kar 17 milijonov evrov), zato še ne načrtujejo.

Čeprav je še marsikaj v zraku načrte morajo izpolniti, pravi direktorica občinske uprave Vesna Mikuž. “Kaj se bo zgodilo, še ne vemo. Treba je zelo racionalno načrtovati. Naši prihodki pa se zmanjšujejo,” pojasnjuje in kot primer navede, da se je koncesijska dajatev od iger na srečo, denimo, od leta 2005 zmanjšala za kar tri milijone evrov.

Za urejanje odvodnja za celotno mesto, ki se bo začelo na Prvomajski ulici, bo občina v prihodnjih štirih letih porabila približno 8,84 milijona evrov. Koliko drugih naložb bo “trpelo” zaradi tega? “Zagotovo je v to stvar treba ugrizniti in začeti delati. Želimo si, da bi nekaj del izvedli tudi skozi trajnostno urbano strategijo, v okviru katere bomo reševali degradirana območja. To pomeni, da bi zanje dobili denar EU,” odgovarja Vesna Mikuž.

Za naložbe naj bi namenili 7,76 milijona evrov, kaj veliko manevrskega prostora pa ne ostane. Z dvema milijonoma (za toliko se bodo zadolžili) bodo dokončali telovadnico OŠ Dornberk, za poskusno obratovanje čistilne naprave bo šlo 1,13 milijona evrov (ta strošek bodo čez leto dni morali plačevati uporabniki), za zapiranje odlagalnega polja na odlagališču v Stari Gori pol milijona, največja naložba v Novi Gorici pa bo začetek urejanja odvodnje in ceste na Prvomajski ulici (1,7 milijona evrov).

Ker se bodo prihodnje leto sprostila napredovanja uslužbencev, bo več denarja šlo tudi za plače v občinski upravi in javnih zavodih. Kot pravi Mikuževa, ni predvideno, da bi zaradi tega krčili število zaposlenih: “Ljudi, ki odhajajo v pokoj, bo treba nadomestiti. Pri zaposlovanju pa bomo iskali kadre, ki nam prinesejo prihranek na drugih področjih. Dejstvo je, da se občuti pomanjkanje sposobnih kadrov, ki jih mestna občina mora imeti. Kako pa racionalizirati pri tistih, ki niso najboljši, je že druga zgodba.”

Preostalo bodo namenili za že začete naložbe: kanalizaciji Branik (130.000 evrov) in Prvačina (60.000 evrov), urejanje pokopališča Stara Gora (100.000 evrov), gradu Branik (130.000 evrov), pripravo dokumentacije za ureditev Kidričeve ulice (100.000 evrov), rekonstrukcije in sanacije cest.

Lani so zaradi krize za približno deset odstotkov klestili na vseh področjih, razen gospodarstva in sociale, letos pa tega ne bodo naredili. “Zavedamo se problemov, ki jih imajo društva za preživetje, zato nismo šli v nobeno racionalizacijo,” potrjuje Mikuževa. In če se bodo prihodki še zniževali? “Predlagali bomo zmanjšanje drugih investicij in druge varčevalne ukrepe.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano