Denarja za javna dela bo občutno manj

Čeprav zaradi krize potreba po javnih delih narašča, je država zanje letos dala na voljo pol manj denarja kot lani. To pomeni, da bodo do (začasnega) dela pomagali predvidoma le 4000 brezposelnim osebam. “Upam, da bo država namenila dodatni denar, da spomladi objavimo nov poziv,” si obeta direktorica zavoda za zaposlovanje Nova Gorica Vesna Petric Uran.

Hujša kot je kriza, več je potreb po javnih delih. Denarja zanje pa je letos pol manj ... Foto: Leo Caharija
Hujša kot je kriza, več je potreb po javnih delih. Denarja zanje pa je letos pol manj ... Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, SLOVENIJA > Med zavodi in organizacijami, ki vsako leto prijavijo potrebo po javnih delavcih, je bilo v minulih dneh čutiti kar nekaj nervoze. Republiški zavod za zaposlovanje, ki javna dela sofinancira (med 55 in 85 odstotkov), je namreč 1. decembra objavil javni poziv, ki pa ga je nato preklical. Vloge, ki so prispele, so razveljavili, nekaj dni kasneje pa so objavili nov razpis. Stresno je bilo predvsem zato, ker zavod vloge potrjuje po vrstnem redu prispelih prijav dokler ne zmanjka denarja.

Neustrezno delovanje informacijskega sistema za sprejem in obdelavo elektronskih ponudb za javna dela je v minulih dneh povzročilo pravo zmedo med prijavitelji, ki so včeraj, ko je zavod končno objavil nov poziv za oddajo (tokrat) pisnih ponudb, hiteli izpolnjevati prijave in jih osebno dostavljali na območne izpostave zavodov za zaposlovanje. “Ker se pri prijavah upošteva načelo 'kdor prvi pride, prvi melje', je pač bolje, če prijavo osebno dostaviš, kot če jo pošlješ po pošti,” nam je pojasnila Urška Milač, vodja sežanskega Mladinskega centra Podlaga. “Po tej logiki bi bilo najbolj idealno, da bi vsi živeli v bližini koprskega zavoda za zaposlovanje, kamor smo morali prijavitelji iz Sežane odnesti prijave,” je še dodala Milačeva, ki ne more razumeti, kako je lahko Zavod za zaposlovanje komaj v četrtek popoldne objavil, da bo nov poziv odprt že naslednji dan. To je razhudilo tudi Nino Ukmar, direktorico Kosovelovega doma. “Nimamo vsi časa viseti za računalniki in čakati na objave zavoda. V četrtek popoldne smo skupaj s Kosovelovo knjižnico pripravili predstavitev knjige in ker nismo bili v pisarni, seveda objave na spletu nismo opazili. Danes dopoldne pa pred 10. uro tudi nismo mogli v Koper, ker smo pripravili filmsko projekcijo za postojnske dijake ... Na koncu smo kaznovani tisti, ki delamo,” je bila včeraj razočarana Ukmarjeva. PV

“Res je, prvi poziv smo umaknili,” potrjuje direktorica novogoriške enote zavoda Vesna Petric Uran. In pojasnjuje: delo so izvajalcem hoteli olajšati s tem, da so uvedli prijavljanje v elektronski obliki. Zaradi tehnične napake pa se je vse skupaj sesulo, zato so morali objaviti nov poziv s klasičnim načinom oddaje prijav po pošti oziroma osebno. “Ogromno je bilo klicev zaradi tega. Zavod je vse obvestil o spremembi in se tudi opravičil za tehnične težave,” pravi Petric Uranova, ki zagotavlja: “Začetek opravljanja javnih del se zaradi tega ne bo nič zamaknil.”

Ker so vedeli, da bo naval, so včerajšnji delovni dan na zavodu podaljšali do 17. ure. Že takoj ob 8. uri se je vsulo, po nekaj urah pa so prejeli več kot 140 vlog, ki so še kar prihajale. Številnim izvajalcem se je mudilo tudi zato, ker je letos denarja za sofinanciranje javnih del pol manj kot prejšnje leto. V Sloveniji 21,6 milijona, na Goriškem pa 860.000 evrov. “Ponavadi je zaposlitev preko javnih del v regiji dobilo 310 oseb, letos računamo, da jih bo okrog 150,” pravi Petric Uranova. Ker so javna dela eden od načinov, kako vsaj začasno pomagati do dela brezposelnim, predvsem težje zaposljivim, upa, da bo država spomladi le odobrila dodatni denar za nov javni poziv.

Da potrebe po javnih delih naraščajo, potrjuje tudi načelnica novogoriškega občinskega oddelka za gospodarstvo Martina Remec Pečenko. V minulih letih so izvajalci v mestni občini prijavili potrebe po 50 osebah, lani in letos pa že po 90 osebah. Daleč največ potreb imajo v Centru za socialno delo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano