Denarja v Komen še ne bo kmalu

Terjatev Mabre do Republike Slovenije je zgolj zarubljena. To ne pomeni, da terjatev res obstaja, niti Republiki Sloveniji ni bilo naloženo plačilo terjatve. Teče pa izvršilni postopek Alukomna zoper Mabro, so včeraj pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Foto: Lea Kalc Furlanič

KOMEN, LJUBLJANA > Zgodba z neplačanim delom, ki so ga opravili delavci podjetja Alukomen holding iz Komna na stolpičih Dunajski kristali v Ljubljani, se noče in noče razplesti. Ker 2,6 milijona evrov niso mogli niti po sodni poti izterjati od družbe Mabra, za katero so dela opravili, so upali, da bodo denar dobili od Mabrine dolžnice - države Slovenije.

A kljub sklepu ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je dovolilo, da se izvršba Alukomna zoper dolžnika Mabro inženiring nadaljuje z rubežem denarne terjatve, ki jo ima Mabra do Republika Slovenije, se to še ni zgodilo. In se kmalu verjetno tudi ne bo. “Z navedenim sklepom je bila terjatev dolžnika do Republike Slovenije zgolj zarubljena. S sklepom o rubežu z dne 31. januarja 2014 ni bilo ugotovljeno, da terjatev dolžnika do Republike Slovenije obstoji, kot tudi ni bilo Republiki Sloveniji naloženo plačilo terjatve,” nam je včeraj sporočila Tina Hrastnik iz Urada predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani.

V izvršilnem postopku je mogoče zarubiti tudi sporno ali neobstoječo terjatev, zato se sodišče ob izdaji sklepa o rubežu ni dolžno in ne upravičeno spuščati v obstoj in izterljivost terjatve, je še dodala. Če dolžnikov dolžnik (v trem primeru Republika Slovenija) meni, da dolžniku (Mabri) ničesar ne dolguje, mora upnik (Alukomen) zoper državo sprožiti ustrezne sodne postopke za prisilno izterjavo terjatve. In država lahko v tem postopku uveljavlja vse ugovore, ki bi jih imela proti Mabri.

“V predmetni izvršilni zadevi tako teče izvršba le zoper dolžnika Mabra inženiring in ne zoper dolžnikovega dolžnika, Republiko Slovenijo, zato na premoženje slednje v predmetnem postopku v nobenem primeru ni mogoče posegati,” še pojasnjujejo na sodišču. In dodajajo, da če Republika Slovenija terjatve Alukomnu noče poravnati prostovoljno, jo mora Alukomen uveljavljati v drugem (pravdnem) sodnem postopku zoper državo.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano