Denar za žičnico je v blagajni

V blagajno občine Bovec naj bi se letos steklo 5,79 milijona evrov, porabili pa naj bi slabih 200 tisočakov manj. Največ denarja bo šlo za heliodrom na letališču. 80.000 evrov so rezervirali tudi za kaninsko smučišče.

Največ denarja bo letos šlo za heliodrom na letališču. A dobili so ga iz EU.  Foto: Neva Blazetič
Največ denarja bo letos šlo za heliodrom na letališču. A dobili so ga iz EU.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Prvo branje proračuna Občine Bovec je predsinočnjim šlo gladko “skozi”, po dolgem času pa v Bovcu ne načrtujejo najemanje kreditov. Ob skoraj 5,8 milijona evrov dohodkov bodo celo nekaj manj porabili. “Gledal sem na to, da se investicije porazdelijo,” je povedal župan Valter Mlekuž.

Največ, skupno 740.000 evrov, bodo porabili za gradnjo heliodroma, s katerim bodo letališče v Bovcu nadgradili s centrom za zaščito in reševanje, financirajo pa ga z denarjem iz projekta CAN. S 113.000 evri bodo dokončali cesto Kaninska vas - Plužna - Podklopca mimo igrišča za golf, s 131 tisočaki pa cesto Mala vas - Trg - Dvor. V Dvoru bodo med drugim za 80.000 evrov dogradili oziroma obnovili vodovodno omrežje, to pa načrtujejo še v Bovcu (55.000 evrov), Soči (85.000 evrov), Trenti (25.000 evrov), za vodovod Vodenca bodo porabili 155.000 evrov, skupno 68.000 evrov pa bo šlo za kanalizacijo in čistilno napravo v Kal Koritnici. Gasilci bodo dobili novo vozilo z dvigalom, za kar bo občina, po pojasnilih Mlekuža, v treh letih skupaj plačala 100.000 evrov.

80.000 evrov so rezervirali tudi za smučišče na Kaninu. “Ta denar smo rezervirali, da bomo imeli odprto postavko za stroške, ko bomo oživljali smučišče,” pojasnjuje Mlekuž in dodaja, da na občini zdaj še čakajo, da se vsi postopki glede prenosa žičnice s Hete na občino formalno končajo.

Svetniki so med drugim potrdili tudi, da se nadaljuje projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, ki so ga začeli leta 2009, čez nekaj let pa je zamrl. “Pozitivni učinki niso več le stvar nekih izračunov, temveč so jasno izraženi v primerih dobrih praks v občinah, kjer so DOLB že vzpostavili,” so potrdili. Denar za pripravo dokumentacije so rezervirali v proračunu.

Župan je svetnike seznanil tudi z obiskom pri ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, ki ga je organiziral bovški svetnik in poslanec Danijel Krivec. Ministra sta seznanila, da je nesprejemljivo, da je cesta čez Vršič pozimi zaprta, ker je kategorizirana kot cesta 6 reda. Minister naj bi obljubil, da naj bi jo prekategorizirali v tretji red, kar pomeni, da bi jo pozimi plužili in vzdrževali, če bodo to dopustile druge razmere. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano