Denar za gasilce bo šel za prevzem Kanina

Danes bodo z rebalansom proračuna bovški svetniki odločali o usodi Kanina. Če bodo potrdili predlagani rebalans, s katerim bi 100.000 evrov za gasilsko vozilo preusmerili v poplačilo stroškov za prevzem žičnic na hribu, bodo postopki stekli naprej. Vse kaže, da tako bo, ker gasilci s tem soglašajo.

Če bo vreme dopuščalo, bi do zime morda lahko obnovili 
dostavno gondolsko žičnico.  Foto: Neva Blazetič
Če bo vreme dopuščalo, bi do zime morda lahko obnovili dostavno gondolsko žičnico.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “Gasilci smo že pred časom, ko nismo še nič vedeli o stroških za prevzem naprav na Kaninu, sami predlagali, da 100.000 evrov za nakup gasilskega vozila letos ne potrebujemo. Zato, ker je treba kupiti še nadgradnjo, ki letos ne bo izdelana. Če bi podvozje kupili že zdaj, bi začela veljati garancija, vozilo pa ne bi bilo v funkciji. S tem, da gre naš denar za Kanin, nimamo težav. Prihodnje leto pa računamo na vse, kar nam pripada,” pojasnjuje poveljnik gasilske zveze Bovec Miro Bozja.

Do Kanina brez zadolževanja

Stečajna upraviteljica ATC Kanin Nataša Gibičar za vse stroške prenosa terja 140.000 evrov. Če jih bo lokalna skupnost plačala, bi prevzela tri sedežnice, vlečnico, premičnine v restavraciji Prestreljenik in parkirišče pri postaji A.

Občina gre v smeri, s katero so ves čas in tudi na zadnji seji svetniki soglašali.

Nekaj denarja bodo dobili od prodaje vrednostnih papirjev. Že pred časom se je občina odločila, da je čas za prodajo delnic Cestnega podjetja Gorica, kar bi navrglo 12.300 evrov. Od prodaje delnic zavarovalnice in investicijskih kuponov bi dobili še 19.000 evrov. Poleg tega za 3000 evrov zmanjšujejo prispevek za letošnji evropski pokal v kajaku, ker bodo ta dogodek sofinancirali tudi iz naslova odloka o Soči. Vzeti so morali še 20.000 evrov za gradnjo mrliške vežice v Srpenici, za katero bodo denar namenili prihodnje leto. Za urejanje javnih površin so odvzeli 6000 evrov, Kulturnemu domu, ki naj bi prvotno dobil 143.000 evrov, pa so vzeli 10.000 evrov.

“V Kulturnem domu nimamo težav s tem odvzemom, ker razumemo potrebo za oživitev Kanina. Na 6000 evrov za popravilo odra računamo prihodnje leto, 4000 smo odvzeli za predstave, kar pa bomo nadomestili s predstavami zelo ustvarjalnih domačih društev,” pojasnjuje upraviteljica Kulturnega doma Iris Stres.

Iz vsega tega sledi, da bo dovolj denarja za plačilo študije o ponovnem zagonu žičnice, za povračilo stroškov Heti, za kar je bil denar rezerviran že v prvotnem proračunu, za poplačilo obiska strokovnjakov iz Pome in za poplačilo stroškov v stečaju ATC Kanin.

Bo država držala besedo?

Če bodo danes rebalans potrdili, potem so odprte poti naprej. Kmalu se bo izkazalo, ali država drži besedo glede obljubljene pomoči za prenovo žičnic; gre za tri do štiri milijone evrov. Ko in če bodo popravili naprave, pa se bo odprla fronta za evropski denar in celovito prenovo smučišča z dodatnimi napravami in progami, s čimer bi lahko postali konkurenčni v širšem okolju. Za ta projekt pa bi potrebovali približno 40 milijonov evrov.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano