Denar v zidove, nekaj pa v “papirje”

Na slabi polovici leta so ajdovski svetniki v prvo obravnavali rebalans proračuna za 2015. Če bodo veljale županove napovedi, bodo denar po novem delili po četrtinah, in sicer za družbene dejavnosti, gospodarstvo s kmetijstvom in turizmom, potrebe krajevnih skupnosti in vlaganja v Ajdovščino kot občinsko središče.

Po naložbah v osnovne šole prihaja na vrsto tudi reševanje 
prostorske stiske ajdovske glasbene šole.  Foto: Alenka Tratnik
Po naložbah v osnovne šole prihaja na vrsto tudi reševanje prostorske stiske ajdovske glasbene šole.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Rebalans veljavnega proračuna ne prinaša večjih presenečenj, saj tudi župan Tadej Beočanin priznava, da bodo glavnino od enajst milijonov evrov vrednega naložbenega dela odhodkov namenili za zaključevanje že začetih naložb. Po dokončanju domov krajanov v Plačah in na Cesti ter učnem centru na Brjah občina zaključuje komunalno prenovo Vipavskega Križa in obnovo podružnične šole v Skriljah, največja naložba pa je nova šola v Ajdovščini.

Po županovih besedah pa razdelitev 22,6 milijona evrov odhodkov in načrt razvojnih programov odražata tudi delo nove garniture občinskega sveta in njega. Novost je dozidava OŠ Danila Lokarja, kjer bo točni znesek potrebnega denarja znan do druge obravnave rebalansa. Občina bo letos med drugim začela izdelavo projektne dokumentacije za širitev Pilonove galerije, prizidek k OŠ Šturje, vmesno dvorano v ajdovskem športnem centru in za reševanje prostorske stiske glasbene šole. Ena od možnosti zanjo je selitev v prvo stavbo OŠ Danila Lokarja, dozidati pa bi morali dvorano.

Z novo usmeritvijo občinske politike bodo četrtino proračuna namenili manjšim vlaganjem po krajevnih skupnostih. Kot pojasnjuje župan, po seznamu, ki so ga pripravili v sodelovanju s predsedniki 26 krajevnih skupnosti in v okviru zmožnosti.

“Približno četrtino denarja bomo v rebalansu in tudi v prihodnje namenjali spodbudam v gospodarstvu. Že letos ga namenjamo za nakupe zemljišč, pospeševanje turizma in kmetijstva in tudi za nekatere druge nove ukrepe. Zadnjo četrtino pa usmerjamo v pričetek celovitejše ureditve mesta Ajdovščina, vključno s parkirišči in načrti za urejanje največjega kraja v občini,” napoveduje župan Beočanin.

Ker bodo predvideni prihodki, ki se bodo v občinski blagajni nabrali v letu 2105, nekaj milijonov nižji od odhodkov, ocenjujejo jih na dobrih 17 milijonov evrov, se bo občina za izpeljavo vseh naložb tudi zadolžila. Predvidoma za največ 2,7 milijona evrov.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano