Denar čez dober mesec

Nekdanji delavci Primorja bodo zadnjo četrtino prednostnih terjatev dobili v drugi polovici avgusta. Stečajni upravitelj bo mednje razdelil dobre štiri milijone evrov.

Nekdanji Primorjev obrat Mehanizacija je za 2,7 milijona 
evrov kupilo tolminsko podjetje SGG.   Foto: Alenka Tratnik
Nekdanji Primorjev obrat Mehanizacija je za 2,7 milijona evrov kupilo tolminsko podjetje SGG.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Na preostanek poplačila prednostnih terjatev lahko nekdanji delavci Primorja računajo po pravnomočnosti sklepa, predvidoma v drugi polovici avgusta,” je potrdil stečajni upravitelj Rudolf Hramec. S tem bo tri leta po začetku stečaja ajdovskega gradbinca v celoti poplačal prednostne terjatve.

Doslej je namreč unovčil dodatni del neobremenjene splošne stečajne mase, ki zadošča za redno pokrivanje tekočih stroškov in dokončno poplačilo prednostnih terjatev. Poleg tega pa je medtem sklenil vrsto poravnav, kar omogoča “izbris” rezervacij za potencialne obveznosti. Zato stečajni upravitelj nima zadržkov za čimprejšnje dokončno poplačilo prednostnih terjatev; teh je bilo skupaj za 16,6 milijona evrov.

V četrti prednostni razdelitvi je stečajni upravitelj predlagal, da se od štirih milijonov evrov za plačilo bruto prispevkov in dajatev nameni 217.632 evrov, za poplačilo terjatev (plače, odpravnine in Jamstveni in preživninski sklad) 3,13 milijona evrov bruto, za rezervacije za prerekane prednostne terjatve, ki so še v pravdi, pa 658.402 evrov bruto. Za poplačilo plač Hramec namenja 506.754 evrov bruto, za odpravnine 1,99 milijona evra bruto, za jamstveni sklad pa 438.972 evrov bruto. Sklad je v stečajno maso Primorja namreč vstopil, ko je delavcem, ki so izgubili službo, izplačal del prednostnih terjatev. Ti bi sicer predolgo čakali na denar, saj bi ga dobili šele, ko bi stečajni upravitelj uspel prodati neobremenjeno premoženje propadlega ajdovskega gradbinca.

V zadnjih mesecih je sicer stečajni upravitelj uspel prodati obrat Mehanizacija in upravno stavbo v Ajdovščini, 15 apartmajev v Oltri, enajst stanovanj v soseski Majske Poljane in nekdanji samski dom v Novi Gorici. Septembra bo kupce skušal najti za obrat ABK in zemljišče pod obvoznico v Ajdovščini, za stavbno zemljišče v Luciji, stanovanja v Postojni in drugo. SR


Najbolj brano