Denacionalizacijski postopki Mlinotestu po mnenju vodstva onemogočajo razvoj

V Mlinotestu so sodbo višjega sodišča, da mora denacionalizacijskim upravičencem zaradi nezmožnosti uporabe nekdanjega gostinskega lokala Adria v Vipavi plačati skoraj milijon evrov, označili za krivično.

Ajdovsko podjetje bo moralo po 16 let dolgem sodnem postopku denacionalizacijskim upravičencem, solastnikom stavbe nekdanjega gostinskega lokala v Vipavi plačati skupno z zamudnimi obrestmi približno  924.000 evrov. Foto: Alenka Tratnik
Ajdovsko podjetje bo moralo po 16 let dolgem sodnem postopku denacionalizacijskim upravičencem, solastnikom stavbe nekdanjega gostinskega lokala v Vipavi plačati skupno z zamudnimi obrestmi približno 924.000 evrov. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Tovrstni postopki onemogočajo naš nadaljnji razvoj,” je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.

Ajdovsko podjetje bo moralo po 16 let dolgem sodnem postopku denacionalizacijskim upravičencem, solastnikom stavbe nekdanjega gostinskega lokala v Vipavi plačati skupno z zamudnimi obrestmi približno 924.000 evrov. Na sodbo se bo pritožilo, a mora vseeno do konca meseca plačati odškodnino in obresti.

Mlinotest je sicer že oblikoval rezervacije za plačilo te odškodnine, vendar samo v višini prisojene glavnice (približno 638.000 evrov). Nabergoj je tako dejal, da se bo izplačilo poznalo v poslovnih rezultatih za lani, nekoliko bodo morali zmanjšati razvojne investicije in znižati stroške dela.

“Če vzamemo vrednost nepremičnine, kot jo je ocenila Geodetska uprava RS, znaša odškodnina skoraj 11-kratno vrednost nepremičnine. Letna najemnina prinese 63-odstotni donos glede na vrednost nepremičnine, kar je zares neverjetno visoka najemnina,” je opozoril.

Mlinotest je moral po postopku denacionalizacije lastnikom vrniti štiri nepremičnine. Za tri se je pogodil za vrnitev v naravi, s tremi solastniki nekdanjega lokala Adria v Vipavi pa se niso uspeli pogoditi, saj so ti poleg vrnitve zahtevali tudi odškodnino in zato vložili zasebno tožbo.

Stavbo z gostinskim lokalom je Mlinotest leta 1982 prevzel v brezplačen najem od Občine Vipava in jo uporabljal za gostinski lokal do leta 1998, ko ga je inšpekcijska služba zaprla. Vse dotlej so vanj tudi vlagali, so pojasnili v družbi.

Prvostopenjsko odločbo, da je zavezanec za vračilo nepremičnine, je Mlinotest prejel leta 2003, potrditev vrhovnega sodišča, da je temu res tako, pa leta 2007. Nato so denacionalizacijski upravičenci, dediči lastnikov, leta 2009 vložili tožbo proti Mlinotestu za odškodnino v višini 2,7 milijona evrov.

Zdaj je višje sodišče je upravičencem priznalo odškodnino zaradi nezmožnosti uporabe objekta od leta 1991 do leta 2009 v skupni višini 924.036 evrov, od česar je 638.189 evrov odškodnine, ostalo pa so obresti.

Mlinotest napoveduje, da bo zoper sodbo vložil revizijo pri vrhovnem sodišču in do konca uporabil vsa pravna sredstva. Če jim bo v Sloveniji zmanjkalo vseh pravnih poti, bodo pravico iskali še na Evropskem sodišču za človekove pravice.

STA


Najbolj brano