Delo znanstvenikov UNG znova v priznane revije

Mednarodna ekipa znanstvenikov, v kateri so bili tudi profesorji Univerze v Novi Gorici (UNG), je odkrila, da je možno izdelati nov, izjemno učinkovit optični spominski element.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Iz tamkajšnje visokošolske ustanove so sporočili, da je znanstvena revija Nature Nanotechnology objavila članek, v katerem mednarodna skupina raziskovalcev z univerz v Novi Gorici in Strasbourgu, francoskega CNRS in berlinske univerze Humboldt opisujejo rezultate pomembne eksperimentalne študije. Znanstveniki so ugotovili, da natančno izbrana kombinacija polprevodniškega polimera in na svetlobo občutljivih molekul omogoča izdelavo izredno učinkovitega optičnega spominskega elementa, v katerega se lahko informacije zapisujejo in brišejo s svetlobo in ne z električnimi vezji.

Element je zgrajen kot polimerno električno stikalo: k polimeru so primešane na svetlobo občutljive molekule, ki pod vplivom svetlobe spreminjajo obliko, kar povzroči spremembo električnega toka skozi stikalo. Element je vzdržal več kot 70 ciklov pisanja in brisanja podatkov s pomočjo določenih vrst svetlobe, podatki so na njem ostali shranjeni več kot 500 dni. Ker je na plastični foliji, vzdrži več kot tisoč pregibov.

Članek in dodatne informacije so (v angleškem jeziku) dostopni prek povezave http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2016.87.html.

Posamezna celica, sestavljena iz takih spominskih elementov, lahko shrani 256-krat več informacij kot zdaj uporabljeni elementi in ker je razmeroma poceni za izdelavo ter tudi gibka, je uporabna, na primer, za elektronska oblačila, e-papir in druge sodobne elektronske naprave, ki temeljijo na organskih polprevodniških materialih. “Objavljeni rezultati, plod večletnega skupnega dela, predstavljajo izjemno odkritje, ki obeta razvoj povsem novih opto-elektronskih naprav,” so še sporočili z novogoriške univerze.

Spletno uredništvo


Najbolj brano