Delo na Ajdovskem? Vse več ga je!

Po obdobju stečajev, ki so na Ajdovskem pripeljali do več kot 15-odstotne brezposelnosti, se slika počasi izboljšuje. Konec maja je bilo registriranih 1.193, konec junija pa 1.150 brezposelnih oseb. Nove zaposlitve ponujajo zlasti mala in srednja podjetja.

V Ajdovščini spet rastejo nova podjetja. Foto: Alenka Tratnik
V Ajdovščini spet rastejo nova podjetja. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, VIPAVA > Knauf Insulation, Tosla, Ekolat je nekaj novih podjetij, ki so v Ajdovščini in Vipavi v zadnjih mesecih ponudila nekaj prepotrebnih delovnih mest. Zaposlujejo tudi drugi in čeprav ne gre za množico delovnih mest, v Območni službi zavoda za zaposlovanje Nova Gorica potrjujejo, da se število registriranih brezposelnih oseb na Uradu za delo Ajdovščina zmanjšuje bolj kot na ostalih uradih območne službe.

Najbolj zaželeni profili na Ajdovskem: > vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji; gradbinci; upravljavci strojev za proizvodnjo prehrambnih in podobnih izdelkov; delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih; prodajalci; kovinarji; mehaniki in serviserji motornih vozil in koles; varilci; komercialni zastopniki; mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev; natakarji, kuharji; računovodje, revizorji in podobno; čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki.

Konec maja je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje na Uradu za delo Ajdovščina registriranih 1.193 brezposelnih oseb. Junija se je število registriranih brezposelnih na ajdovskem uradu za delo znižalo na 1150. Na uradu za delo v Novi Gorici je bilo v evidenci 2.700, v Idriji 434, v Tolminu pa 681 brezposelnih oseb.

Po podatkih statističnega urada je bilo konec marca 2015 na območju Upravne enote Ajdovščina 7.163 delovno aktivnih oseb, “kar je za 4,2 odstotka več kot marca 2014,”pojasnjujejo. Po njihovih podatkih se je od januarja do maja letos v okviru Urada za delo Ajdovščina zaposlilo 335 brezposelnih oseb.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo beleži statistični urad, se je na območju Upravne enote Ajdovščina s kritičnih 15,5 odstotka v januarju 2013, januarja letos znižala na 12,3 odstotka, aprila pa na 11,6 odstotka. Na območju UE Nova Gorica je konec aprila znašala 11,1 odstotka, v UE Idrija 6,5 odstotka, v UE Tolmin pa 10,6 odstotka.

Stopnja registrirane brezposelnosti za območno službo je bila 10,4 odstotka.

Kladis Kravos iz območne službe zavoda za zaposlovanje ob tem dodaja: “Delodajalci vedno znova poudarjajo, da iščejo fleksibilne, prilagodljive ljudi z voljo do dela. Sam poklic oziroma izobrazba nista vedno bistvenega pomena.”

Z aktualnimi premiki je zadovoljen tudi župan Tadej Beočanin, ki je z novo občinsko politiko že uveljavljenim spodbudam za razvoj gospodarstva, zlasti mikro, malim in srednje velikim podjetjem, letos dodal še nekaj novih. Občina bo med drugim subvencionirala nova trajna delovna mesta, pomagala bo graditi poslovne prostore, subvencionirala tržne najemnine za poslovne prostore, ki so v njeni lasti oziroma upravljanju, pomagala bo tudi pri nakupu opreme ali pri oblikovanju inovativnih projektov. Župan pravi: “Zavedamo se, da bo le gospodarstvo prispevalo k ustvarjanju novih delovnih mest na našem območju.Vesel sem vsake podjetniške pobude, ki se pojavi v ajdovski občini. Naj gre za manjša podjetja, ki so šele v nastajanju, ali pa za odpiranje novih obratov že obstoječih podjetij. Z vidika vseh ukrepov, ki smo jih že sprejeli, si upam trditi, da ko se investitor odloči za Slovenijo, nima razlogov, da se ne bi odločil za Ajdovščino.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano