Delavcem Alp hotela končno del denarja

Po skoraj treh letih od stečaja bovške družbe Alp hotel si lahko nekdanji delavci obetajo prvo poplačilo. Denar verjetno najbolj željno čaka peterica nekdanjih zaposlenih, ki je v družbi delala vse do stečaja.

Hotel Alp, ki je v lasti Hete, slabe banke Hypa, zadnja leta pa ga  med poletno sezono upravlja 
najemnica Renata Doberšek, je bil tudi lansko poletje dobro zaseden.  Gostje že povprašujejo 
za letošnje poletje.  Foto: Leo Caharija
Hotel Alp, ki je v lasti Hete, slabe banke Hypa, zadnja leta pa ga med poletno sezono upravlja najemnica Renata Doberšek, je bil tudi lansko poletje dobro zaseden. Gostje že povprašujejo za letošnje poletje.  Foto: Leo Caharija

BOVEC > “Iskreno povedano, veliko nas je mislilo, da tega denarja sploh ne bomo videli,“ priznava ena izmed nekdanjih zaposlenih Alp hotela, ki jo je novica o bližajočem se prvem poplačilu razveselila.

Stečajni upravitelj bo med 17 nekdanjih zaposlenih razdelil skupaj 37.000 evrov. Zneski so različni, saj tistim, ki so v podjetju vztrajali do konca, nekdanji delodajalec dolguje več kot drugim. Nekdanji delavci so skupaj prijavili 51.000 evrov prednostnih terjatev, s prvim obrokom bodo dobili 71 odstotkov tega zneska. Vse kaže, da izplačila denarja ne morejo pričakovati pred februarjem.

Če odštejemo znesek, ki ga je za zaposlene založil jamstveni sklad, bo to prvo poplačilo do uvedbe stečaja pred skoraj tremi leti.

“Težko je bilo ves ta čas brez denarja, s samo eno plačo pri hiši. Na Bovškem je težko dobiti službo,” pravi ena izmed nekdanjih zaposlenih. Ko je šlo podjetje Alp hotel v stečaj, je bila eno leto brez službe. Tu in tam je dobila delo za kak mesec ali dva, zdaj pa dela v podjetju, ki ni z gostinskega področja: “Upam, da me bodo zaposlili. Tu sem zadovoljna, ob praznikih in konec tedna ne delamo, kar veliko odtehta. Če bi lahko izbirala, se v gostinstvo ne bi vrnila.” Drugi njeni nekdanji sodelavci so se znašli različno. Tisti, ki so ostali v gostinstvu ali turizmu, zdaj, ko na Kaninu ni smučišča, praviloma delajo le po pet ali šest mesecev na leto.

Da bo zagata s poplačilom terjatev, je bilo jasno že ob uvedbi stečaja za to bovško podjetje. To namreč tedaj ni imelo v lasti skoraj ničesar - ne nepremičnin ne opreme, imelo je le za približno 15.000 evrov izterljivih terjatev do kupcev.

Nekaj mesecev pred uvedbo stečaja je namreč podjetje Alp hotel prodalo hotel v Bovcu, ki je bil zastavljen v korist družbe Hypo Leasing, in s tem v veliki meri poravnalo obveznosti do tega upnika. Kljub temu se je ta odločil za razvezo lizing pogodbe, brez hotela pa podjetje ni moglo poslovati in je pristalo v stečaju.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano