Del severne Primorske bi konec tedna lahko ostal brez elektrike

Pred dokončno sanacijo škode na 110-kilovoltnem daljnovodu Gorica-Ajdovščina bi v petek in soboto znova lahko prišlo do prekinitve napajanja odjema dela severne Primorske, so sporočili iz Elesa. Zaplet je posledica februarske orkanske burje, zaradi katere sta se na daljnovodu porušila dva daljnovodna stebra.

V petek in soboto bi lahko  prišlo do  prekinitve napajanja 
odjema električne energije dela severne Primorske.
V petek in soboto bi lahko prišlo do prekinitve napajanja odjema električne energije dela severne Primorske. 

LJUBLJANA > Orkanska burja je na severu Primorske v začetku februarja povzročila izpad 110 kV daljnovoda Gorica-Ajdovščina iz obratovanja, so danes spomnili v sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles.

To je po njihovih navedbah zelo povečalo tveganja za prekinitev napajanja severne Primorske po 110 kV povezavah, saj je bila celotna regija od razdelilno transformatorske postaje Ajdovščina naprej napajana po eni sami 110 kV daljnovodni povezavi.

“Tako bi že katerikoli izpad te 110 kV daljnovode povezave na relaciji med Ajdovščino in Gorico povzročil prekinitev napajanja dela severne Primorske. To pa pomeni, da bi bila odjemalcem - gospodinjstvom in industriji - prekinjena dobava električne energije, verigi Soških elektrarn pa bi bilo onemogočena proizvodnja električne energije,” so opozorili v Elesu.

Njihove daljnovodne ekipe so, da bi omilile ta tveganja, okvaro začasno sanirale z nadomestitvijo poškodovanih stojnih mest s “havarijskima” stebroma in s tem omogočile ponoven vklop okvarjenega daljnovoda.

Po vzpostavitvi začasne rešitve je Eles začel z aktivnostmi za dokončno odpravo havarije. To bodo predvidoma dokončno sanirali v prihodnjih dneh. Pred tem bodo od petka od 6. ure do sobote do 19. ure morali znova izklopiti daljnovod in s tem vzpostaviti obratovalno stanje, “ki kljub uvedbi vseh možnih preventivnih ukrepov vnaša povečana tveganja za prekinitev napajanja odjema dela severne Primorske”.

“Tveganje za prekinitev napajanja severne Primorske z električno energijo po 110 kV povezavah pa bo bistveno manjše, ko bo dokončana prenova daljnovoda v Renčah in s tem zaključena 110 kV povezava med Sežano in Vrtojbo,” so pojasnili v Elesu.

STA


Najbolj brano