Dediščina za 60.000 delavk

Meščanski čebelnjak, edinstvena umetnina male arhitekture, je obnovljen in skupaj s parkom po novem odprt kot muzej in učno središče. V centru Idrije bo zanj skrbelo domače čebelarsko društvo in k njemu prav gotovo pritegnilo tudi turiste.

Obnovljen meščanski čebelnjak v središču Idrije je v ponos čebelarjem in mestu Foto: Saša Dragoš
Obnovljen meščanski čebelnjak v središču Idrije je v ponos čebelarjem in mestu Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Velik meščanski čebelnjak, ki ga je leta 1925 postavila premožna družina Lapajnetovih, je pred dnevi ob pesmi zbora Mladi upi in Idrijskega okteta oživel pedantno prenovljen. Dom 60.000 čebelam nudi že nekaj mesecev, odslej pa bo gostil še učence, ki bi se z marljivim delom prvih radi pobliže seznanili turiste.

Lapajnetovi, ki so za zanj skrbeli do leta 1981, so ga postavili kot čebelnjak in družabno središče, čebelarsko društvo in občina Idrija pa sta ga propadu iztrgala s pomočjo denarja iz EU. Pomembno vlogo je odigralo tudi domače gradbeno podjetje, ki je obsežno zemljišče za svojo stavbo brezplačno odstopilo občini, ta pa naprej čebelarjem.

Pod vodstvom Martina Kolenca so s pomočjo obrtnikov in arhitekta Cveta Kodra čebelnjaku povrnili nekdanji sijaj, v del panjev so naselili čebele in okrog njega s pomočjo krovne zveze uredili tudi učno pot. Upravljanje so zaupali najbližjemu čebelarju Andreju Likarju. Čaka jih še zasaditev medovitih rastlin.

Povsem zbledele originalne poslikave panjev slikarja Nikolaja Pirnata je slikar Danilo Jereb imenitno nadomestil z idrijskimi motivi. Del jih je posvetil dediščini, del sodobni Idriji, uspel pa je ohraniti tudi štiri izvirne etnološke podobe.

Čebelarji bodo v prenovljenem meščanskem čebelnjaku kmalu sprejeli domače osnovnošolce (upajo tudi na srednješolce) v uk čebelarjenja, s čimer se bo vsebinsko vključil v trajnostni razvoj občine.

Podpredsednik ČZS Aleš Rodman je opozoril na velike težave čebelarjev, ki jih letos čaka največ 15 odstotkov lanskega pridelka medu, a je v slovesnem trenutku skupaj z domačimi čebelarji zaželel: “Naj medi!” SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano