Dediščina ponuja veliko priložnosti

Člani društev, ki vztrajajo na redko poseljenem in gospodarsko osiromašenem območju nad Idrijco in Bačo, so izmenjali izkušnje na okrogli mizi.

 Društva pod Poreznom so kljub številnim težavam dejavna, 
so ugotavljali na javni razpravi.  

 Foto: Olga Zgaga
Društva pod Poreznom so kljub številnim težavam dejavna, so ugotavljali na javni razpravi.  Foto: Olga Zgaga

ZAKOJCA > V okviru prireditve Poletje pod Kojco so prvič doslej priredili okroglo mizo, ki jo je gostila Turistična kmetija Pri Flandru.

Dogodek je povezovala Martina Kolenc, sooblikovali pa so ga predstavniki vseh aktivnih društev v KS Bukovo in sicer Turistično društvo Pod Kojco, PGD Bukovo-Zakojca, Ženski pevski zbor Iris in Kulturno-športno društvo Šeškarji ter sosednji Društvo Baška dediščina in Turistično društvo Reka. Slednji z nekaterimi od teh društev že več let sodelujeta. V poglobljeni razpravi so člani društev izmenjali izkušnje in se odkrito pogovorili o težavah, s katerimi se srečujejo, zlasti pri pridobivanju denarja. Društva namreč delujejo na gospodarsko osiromašenih območjih, kjer je veliko odseljevanja in dnevnih migracij, a so kljub temu vsa zelo dejavna.

Kulturna, etnološka, tudi filmska dediščina, ki se je skozi leta potuhnila v grape, strmine, jame, samotne domačije in vasice nad reko Idrijco in Bačo, jim ponujajo še neizkoriščene možnosti. Ključ uspeha pa je v sodelovanju. Župan Občine Cerkno Jurij Kavčič je ideje podprl in svetoval, naj bodo aktivnosti načrtovane tako, da bodo pritegnile domačine, kajti le življenje v sožitju zagotavlja uspeh. OZ


Najbolj brano