V Desklah je bila tudi ministrica

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je bila v ponedeljek zvečer na sestanku v Desklah, na katerem so se dokončno odločili, da pretepenega desetletnika vpišejo v drugo šolo. Zaradi anonimnega pisma pa bodo šolski inšpektorji, ki naj bi svoje delo končali v dveh dneh, v Desklah ostali nekoliko dlje. Preverjajo domnevne nepravilnosti pri izvajanju pouka.

Stanka Setnikar Cankar Foto: STA
Stanka Setnikar Cankar Foto: STA

LJUBLJANA, DESKLE > Na osnovni šoli Deskle sume nepravilnosti ugotavljata dva inšpektorja, saj se je ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar zaradi anonimnega pisma, v katerem na šolo letijo tudi očitki o (ne)izvajanju pouka, odločila razširiti inšpekcijski nadzor, sprva uveden le zaradi medvrstniškega nasilja, so včeraj pojasnili na ministrstvu.

Ravnatelj šole Vojko Simčič za odziv ni bil dosegljiv. Po neuradnih podatkih pa naj bi bili inšpektorji na šoli dejansko še včeraj, čeprav so pred tednom dni napovedali, da bo nadzor trajal le dva dni.

Prešolanje je dokončno

Dečkova mama je že izrazila odločno željo, da petošolca umaknejo iz konfliktnega okolja in povedala, da ji pri iskanju možnih rešitev pomagajo na ministrstvu.

Ministrica se je v ponedeljek zvečer v Desklah udeležila sestanka, na katerem so bili mama pretepenega otroka, ravnatelj, razredničarka, predstavnica staršev in šolski strokovni delavci. “Ker je bilo jasno izraženo, da starši želijo, da gre otrok v okolje, kjer ne bo čutil strahu in se ne bo počutil ogroženega, je bila na koncu sprejeta odločitev, da strokovne službe na osnovni šoli Deskle takoj pristopijo k urejanju prešolanja na drugo šolo. Tako bi otrok, ki v tem koledarskem letu ne hodi v osnovno šolo, že v pričetku letošnjega leta lahko začel obiskovati pouk na želeni osnovni šoli,” je sklep večernega sestanka povzela ministrica. Deček naj bi torej nove sošolce dobil čimprej.

Ugotovitve čez dva tedna

Strokovnjaki so v preteklih dneh že izrazili pomisleke, ali je prešolanje žrtve medvrstniškega nasilja res prava rešitev.

Takšna odločitev ni kaznovanje žrtve, ampak ukrep, ki gre po mnenju staršev in strokovnjakov v prid pretepenemu otroku, poudarja ministrica. “To pa seveda ne pomeni, da se delo tudi s preostalimi starši in zaposlenimi na šoli konča. Odredila sem inšpekcijski nadzor. Ko bodo javne ugotovitve inšpekcijskega nadzora, bomo skupaj sprejeli odločitve, kako naprej,” nam je pojasnila.

Ugotovitve razširjenega inšpekcijskega nadzora naj bi bile znane v dveh tednih, povod za to, da je na šolo prišel še en inšpektor, pa je bilo anonimno pismo, v katerem so bile navedene domnevne nepravilnosti pri izvajanju pouka. Če bodo inšpektorji ugotovili nezakonito ravnanje, lahko ministrstvo predlaga tudi razrešitev ravnatelja, pravi Stanka Setnikar Cankar.

O vodstvu šole sicer neposredno odloča svet zavoda. Veliko bolj pomembne kot kadrovske poteze pa bodo strokovne ugotovitve in morebitni ukrepi. Vse bolj se namreč izkazuje, da so ekscesni dogodki v Desklah posledica nakopičenih vzgojnih težav, ki jih šola ni znala ali mogla rešiti. Vzgojni izzivi, pri katerih običajni prijemi in ukrepi ne delujejo, pa so težava, s katero se očitno spopada vse več slovenskih šol.

JANA KREBELJ

VESNA HUMAR


Najbolj brano